CAB a decis cercetarea în libertate a 19 poliţişti de frontieră de la PF Siret

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis că 19 dintre poliţiştii de frontieră de la PF Siret, acuzaţi de corupţie, pot fi cercetaţi în libertate, dar cu interdicţia de a părăsi ţara, instanţa respingând astfel cererea DNA de prelungire a mandatelor de arestare preventivă emise pe numele lor.

Urmărește
5 afișări

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a dezbătut, miercuri, cererea procurorilor DNA de prelungire a mandatelor de arestare preventivă pentru Elena Anca Agapi, Manuel Eugen Costache, Bogdan Constantin Rurac, Viorel Ruşte, Sorin Doru Strugaru, Ilie Cozmei, Olivia Alina Mandiuc, Adrian Iuga, Teodor Cristian Nicolovici, Florin Sticleţ, Rodica Nichiforiuc, Alexandru Luchian Posmangiu, Gheorghe Neamţu, Vasile Romis Luchian, Constantin Traian Hai, George Slevoacă, Bogdan-George Ungureanu, Alin Gheorghe Pavlovici, şi Ilie Zahariuc.

Judecătorii au respins cererea DNA şi a decis că cei 19 pot fi cercetaţi în libertate, dar le-a impus interdicţia de a părăsi ţara şi anumite obligaţii prevăzute de lege.

Decizia poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la PTF Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.

În perioada menţionată, 54 de inculpaţi, în calitate de lucrători de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina, peste limita legală admisă.

De asemenea, în perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, Aurel Anea, în calitate de comisar de poliţie, a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la poliţiştii de frontieră Posmangiu, Rădăcină, Strugar şi Luchian pentru a trece cu vederea încălcarea legii de către subordonaţii săi.

În aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie Aurel Anea a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la cei patru lucrătorii vamali, şefi de tură, Sorin Constantin Şcalad, Nicu Cezar Şchiopu, Lazăr Ungureanu, Simion Coroliuc, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficii financiare şi materiale.

Potrivit anchetatorilor, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 de lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 de lei şi 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane.

Cei 54 de poliţişti de frontieră suceveni din Punctul de Trecere a Frontierei Siret au fost suspendaţi din funcţie, conducerea IJPF Suceava dispunând cercetarea prealabilă a acestora în regim de urgenţă.

Totodată, peful IJPF Suceava şi adjunctul său au fost eliberaţi din funcţie, la cerere, ei fiind cercetaţi prealabil alături de alţi şapte ofiţeri din cadrul inspectoratului, în urma anchetei derulate la Sectorul PF Siret, potrivit Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici