CAB: Când erau magazinele duty-free, poliţiştilor de frontieră le reveneau 100.000 euro/tură

Curtea de Apel Bucureşti notează, în decizia de arestare a persoanelor implicate în acte de corupţie la vama Moraviţa, că înainte de a fi suspendată activitatea de comerţ cu ţigări în duty-free fiecare funcţionar încasa mii de euro, iar poliţiştii de frontieră au primit şi 100.000 euro/tură.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului CAB: Când erau magazinele duty-free, poliţiştilor de frontieră le reveneau 100.000 euro/tură

CAB: Când erau magazinele duty-free, poliţiştilor de frontieră le reveneau 100.000 euro/tură (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) notează că probaţiunea aflată la dosarul mitei de la Punctul de Trecere a Frontiere (PTF) Moraviţa relevă că momentul constituirii acestei grupări infracţionale organizate este cu mult anterior lunii septembrie 2010, când au fost demarate cercetările în această cauză.

"Sub acest aspect, adeseori, unele dintre persoanele vizate au făcut referiri (aşa cum rezultă din convorbirile interceptate în mediul ambiental) la perioada 2008-iulie 2010, pe care au prezentat-o ca fiind cea mai favorabilă acestui gen de acţiuni criminale", arată instanţa.

Înainte de iulie 2010, când a fost suspendată activitatea de comerţ cu ţigări în magazinele duty-free, prin PTF Moraviţa se introduceau fraudulos în România, zilnic, cantităţi de ordinul a câteva mii sau chiar zeci de mii de baxuri de ţigări, pentru care lucrătorii vamali şi poliţiştii de frontieră pretindeau şi primeau, cu titlu de mită, tot câte 50 euro/bax, cum s-a păstrat regula şi în perioada la care se referă cercetările din acest dosar.

"Referitor la perioada anterioară, s-a invocat că sumele de bani care reveneau zilnic poliţiştilor de frontieră şi vameşilor (în condiţiile în care aceştia acţionau şi atunci în temeiul aceloraşi reguli de organizare a activităţii infracţionale, care presupuneau împărţirea foloaselor, în mod egal, mai întâi, în două părţi, dintre care una era destinată poliţiştilor, iar cealaltă, vameşilor) erau de ordinul miilor de euro de persoană, fiind evocate situaţii în care suma care a revenit poliţiştilor de frontieră, într-o singură tură, a fost şi de peste 100.000 de euro", consemnează instanţa.

Potrivit sursei citate, distribuţia banilor avea în vedere şeful de tură, poliţiştii de la intrarea în ţară, precum şi cei de la ieşirea din ţară, în punctul vamal, poliţiştii repartizaţi pe linia albă, care trasează frontiera de stat a României, cât şi poliţiştii repartizaţi pentru postcontrol (cei "din drum"), pe linia de comunicaţie între punctul vamal şi localitatea Foeni.

Instanţa menţionează că "tariful" invariabil, prestabilit dintr-un moment anterior faptelor care fac obiectul cauzei, pentru sumele de bani, pretinse şi primite de către lucrătorii vamali şi poliţiştii de frontieră, pentru a permite şi înlesni contrabanda cu ţigări, era de 1 euro/1 cartuş de ţigări, cantitatea zilnică de ţigări de contrabandă se situa de la 40 - 50 de cartuşe (un bax) până la cinci baxuri, în fiecare autoturism, astfel încât sumele colectate zilnic, de la un singur contrabandist se situau între 50 şi 150 euro, cu precizarea că unele persoane coordonau şi două-trei transporturi pe zi, cu mai multe autoturisme la fiecare transport, astfel încât o singură persoană înmâna lucrătorului vamal şi sume de 750 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici