CAB: Guvernul nu este abilitat să emită OUG în domeniul exercitării drepturilor electorale
Curtea de Apel Bucureşti arată în motivarea deciziilor prin care a sesizat Curtea Constituţională, după suspedarea proceselor în care un ONG a contestat cadidaturile lui Dan Voiculescu şi Nicolae Dabija, că apreciază că Executivul nu poate emite OUG în domeniul exercitării drepturilor electorale.
CAB: Guvernul nu este abilitat să emită OUG în domeniul exercitării drepturilor electorale (Imagine: Mediafax Foto)
Curtea de Apel Bucureşti a dispus, duminică, trimiterea la Curtea Constituţională a contestaţiilor Asociaţiei "Adevăr şi Dreptate" la decizia Biroului Electoral Municipal (BEM) de admitere a candidaturii lui Dan Voiculescu şi a lui Nicolae Dabija la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.
În motivarea decizie, dată publicităţii marţi, instanţa Curţii de Apel Bucureşti arată că modificările aduse legii organice prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 97/2008 au consecinţe juridice în ceea ce priveşte termenul de depunere a contestaţiei şi momentul de la care acest termen procedural începe să curgă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
"Opinia instanţei de recurs asupra excepţiei de neconstituţionalitate invocată este aceea că, în raport de dispoziţiile articolul 115 alineatul 6 din Constituţia României, conform cărora ordonanţele de urgenţă nu pot afecta (…) drepturile electorale, dispoziţiile articolului 45 din OUG 97/2008, care modifică termenul de depunere a contestaţiei împotriva acceptării de către Biroul Electoral de Circumscripţie a unei candidaturi, instituit de Legea 35/2008, emisă în materia exercitării drepturilor electorale, sunt neconstituţionale, întrucât acestea nu au fost adoptate prin lege organică şi aduc o restrângere a duratei în care poate fi exercitată contestaţia reglementată la articolului 2 alineatul 1 din Legea nr.35/2008", se precizează în motivarea sentinţei.
Articolul 115 alineatul 6 din Constituţia României prevede că "Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică".
În legătură cu lipsa unei legi speciale de abilitare a Guvernului, instanţa apreciază că, în domeniul exercitării drepturilor electorale, domeniu care intră în sfera de reglementare a legii organice, Guvernul nu este abilitat să emită Ordonanţă de Urgenţă.
De asemenea, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au apreciat că dacă dispoziţiile din legea electorală ar fi scutite de controlul de legalitate, ar determina o afectare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.
Aceeaşi opinie o exprimă şi un alt complet de judecată, care a dat aceeaşi soluţie în cazul contestaţiei candidaturii lui Nicolae Dabija.
"Sfera drepturilor electorale, al căror regim nu poate fi afectat prin reglementarea pe calea ordonanţei de urgenţă, nu se rezumă doar la drepturile electorale privite ca drepturi fundamentale şi recunoscute prin articolulele 36, 37 şi 38 din Constituţie (dreptul de vot, dreptul de a fi ales şi dreptul de a fi ales în Parlamentul European), ci include şi alte drepturi electorale, reglementate prin lege, cum este, în speţă, dreptul oricărui cetăţean cu drept de vot, partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie aparţinând minorităţilor naţionale de a contesta decizia biroului electoral prin care s-a acceptat o candidatură", nuanţează magistraţii.
Curtea Constituţională (CC) discută, în 6 noiembrie, excepţiile de neconstituţionalitate invocate în procesul în care Asociaţia "Adevăr şi Dreptate" contestă deciziile de admitere a candidaturilor lui Dan Voiculescu şi Nicolae Dabija la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.
Curtea de Apel Bucureşti a admis excepţia de neconstituţionalitate a articolului 45 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 97 din 2008 prin care s-a modificat şi completat Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Sentatului.
Preşedintele fondator al PC candidează pentru Senat în colegiul 8 Bucureşti.
Nicolae Dabija candidează pentru postul de parlamentar pe colegiul Europa de Est.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO