CAB: Judecătoarea Julieta Dragomir a recunoscută că a luat mită, nu ar mai putea influenţa ancheta

Curtea de Apel Bucureşti a aprecizat că judecătoarea Julieta Larisa Dragomir, de la Judecătoria Cornetu, poate fi cercetată în libertate pentru că a recunoscut că a luat mită, astfel că nu ar mai putea influenţa administrarea probelor sau buna desfăşurarea a anchetei.

Urmărește
5 afișări

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a decis, în 6 mai, că judecătoarea Larisa Julieta Dragomir poate fi cercetată în libertate pentru luare de mită, iar pentru complicele acesteia, Marin Nicolae, a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

"Inculpata şi-a recunoscut vinovăţia, astfel că nu mai subzistă posibilitatea de a influenţa administrarea probelor şi buna desfăşurare a procesului penal", notează judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti în motivarea deciziei din 6 mai publicată luni.

Magistratul notează în motivare că, în timpul audierii în faţa instanţei, judecătoarea Larisa Julieta Dragomir a recunoscut şi regretat faptele comise, aşa cum au fost descrise în referatul de propunere a arestării preventive.

Potrivit instanţei, asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal este una dintre condiţiile pentru a se dispune arestarea preventivă, însă "în situaţia inculpatei este greu de crezut că aceasta va încerca în vreun fel să influenţeze bunul mers al procesului".

"Practica CEDO a statuat că simpla invocare a motivelor generale pentru ca o persoană să fie lipsită de libertate - cum ar fi necesitatea de a proteja ordinea publică în cazul infracţiunilor cu puternic ecou în societate sau de a preveni săvârşirea de noi infracţiuni - nu are caracterul unor motive pertinente şi suficiente", mai notează judecătorul, precizând şi că "arestarea preventivă este legitimă doar dacă ordinea publică este efectiv ameninţată".

De asemenea, instanţa mai arată că deşi în cazul faptelor de care este acuzată judecătoarea Dragomir pedeapsa prevăzută de lege este mai mare de patru ani, "nu se poate susţine cu argumente pertinente, convingătoare, că aceasta reprezintă un pericol pentru ordinea publică".

"Începerea urmăririi penale şi reţinerea inculpatei pe timp de 24 de ore au însemnat cu siguranţă un avertisment suficient de puternic cu privire la conduita pe care aceasta trebuie să o adopte în societate şi pe timpul procesului", mai notează judecătorul în motivare.

Magistratul Curţii de Apel Bucureşti precizează în documentul citat că a avut în vedere la aprecierea pericolului concret pentru ordinea publică, pe lângă natura şi gravitatea infracţiunii comise, şi faptul că judecătoarea Dragomir "a avut o atitudine sinceră de recunoaştere a infracţiunii comise, este singura întreţinătoare a familiei, are doi copii minori, soţul i-a murit de curând".

"Este adevărat că în cazul inculpatei gravitatea faptelor este accentuată de calitatea acesteia de magistrat, dar şi în cazul magistraţilor se poate dispune arestarea preventivă doar dacă sunt îndeplinite prevederile articolelor 136, 143 şi 148 Cod penal. La fel de adevărat este că faptele de corupţie sunt infracţiuni grave, cu impact negativ în societate, dar şi în cazul acestora se poate dispune arestarea doar dacă inculpatul prezintă pericol pentru ordinea publică sau poate influenţa buna desfăşurare a procesului penal", mai arată judecătorul în motivare.

În finalul documentului, judecătorul notează că, "prin raportare la aceste considerente, nu se justifică faptul că inculpata ar putea săvârşi alte infracţiuni sau să afecteze desfăşurarea procesului penal", că "atitudinea sinceră a inculpatei trebuie să-şi găsească o apreciere atât pe parcursul soluţionării cauzei pe fond, dar şi în cadrul soluţionării propunerii de arestare preventivă" şi că "alta este situaţia unui inculpat care, în pofida unor indicii temeinice de vinovăţie, are o atitudine de negare a faptelor".

În 6 mai, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă pentru 29 de zile a judecătoarei Larisa Julieta Dragomir, reţinută pentru luare de mită, după ce a fost prinsă luând 2.300 de euro de la o persoană pentru a da soluţii favorabile în dosarele civile ale acesteia.

În cazul lui Nicolae Marin, cel prin intermediul căruia judecătoarea Dragomir ar fi cerut şi primit mita, instanţa Curţii de Apel Bucreşti a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile.

Decizia a fost contestată la instanţa supremă, care în 7 mai a admis recursul DNA şi a emis un mandat de arestare preventivă pentru 15 zile pe numele judecătoarei Dragomir. În cazul lui Nicolae Marin, instanţa supremă a menţinut mandatul emis de CAB, pentru 29 de zile.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în 27 aprilie şi 5 mai, judecătoarea Larisa Julieta Dragomir a pretins şi primit de la o persoană denunţătoare, prin intermediul lui Marin Nicolae, sumele de 1.000 de lei şi 2.300 de euro pentru a pronunţa sentinţe favorabile în dosarele pe care denunţătoarea le avea spre soluţionare pe rolul Judecătoriei Cornetu - Secţia civilă.

Cei doi au fost prinşi, în 5 mai, în flagrant delict de către procurori imediat după ce au primit de la denunţătoare suma de 2.300 de euro, în aceeaşi zi fiind şi reţinuţi.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat reţinerea şi arestarea preventivă a judecătoarei Larisa Julieta Dragomir.

În 2009, judecătoarea Larisa Julieta Dragomir a fost cercetată disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii pentru abaterea disciplinară prevăzută de articolul 99 litera k din Legea 303/2004, constând în atitudinea nedemnă în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi (un grefier-n.r.).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici