- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CAB: Lavinia Şandru şi-a depus candidatura în mod legal
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a apreciat că Lavinia Şandru şi-a depus candidatura în mod legal, iar Biroul Electoral Municipal (BEM) nu a avut motive de fond să-i respingă candidatura, potrivit motivării instanţei, care a dat o decizie irevocabilă în cazul politicianului.
CAB: Lavinia Şandru şi-a depus candidatura în mod legal
Curtea arată în documentul citat că, după analizarea motivelor de recurs, a probelor dosarului şi a considerentelor deciziei, prima instanţă a dat o soluţie nelegală, bazându-se exclusiv pe interpretarea celor două texte (art.30 şi art.30/1 lit.c din Legea 35/2008 - n.r) referitoare la forma care trebuie îndeplinită de candidat, mai precis la documentele anexe cererii sale depuse la biroul electoral de circumscripţie.
Prima instanţă, Tribunalul Bucureşti, îşi argumentează soluţia pe interpretarea logică şi gramaticală a sintagmei "în vederea înregistrării propunerii de candidatură, fiecare candidat independent depune personal la biroul electoral de circumscripţie patru dosare, fiecare cuprinzând următoarele (…) un exemplar original al listei susţinătorilor", mai arată judecătorii în documentul citat.
Ca atare, Tribunalul a reţinut că se impune depunerea a patru exemplare originale ale listei susţinătorilor, cerinţă neîndeplinită de contestatoare.
Această interpretate nu a fost primită însă şi de magistraţii Curţii de Apel, ea nefiind contrară spiritului şi esenţei legii respective, potrivit acestei instanţe.
La dosar există cele patru exemplare de pe listele susţinătorilor, numai că acestea nu sunt toate originale, ci sunt copii legalizate la notarul public, arată judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. "Or, forţa probantă a unui înscris legalizat nu mai trebuie arătată", potrivit motivării Curţii.
"Cerinţa legii, sub aspect formal, nu poate fi interpretată ca restrictivă, important fiind că cel ce candidează să întrunească condiţiile de fond. Nulităţile relative în dreptul românesc pot fi complinite şi, eventual, există posibilitatea într-un exces de formă să se solicite, dacă se impunea, ca să se completeze această cerinţă", se mai arată în documentul citat.
Această cerinţă a "celor patru exemplare de pe listele de susţinători" privea un aspect de formă în vederea întocmirii unor cerinţe ce duceau la modalitatea pentru care se impunea ca "două exemplare să se păstreze la biroul electoral de circumscripţie, iar celelalte două să fie certificate de biroul electoral de circumscripţie".
Curtea arată că această cerinţă nu se referă la condiţii de formă, ci la condiţii de fond, care nu sunt imperative, ci relative şi se pot complini, dar pe de altă parte existau acesle "patru exemplare", pentru care se face aplicarea art.31 alin.2 din Legea 35/2008, mai arată judecătorii în motivare.
"Este evident că o asemenea susţinere din considerente era imperativă, depunerea celor patru exemplare ale listelor susţinătorilor în original este excesivă, cerinţa fiind îndeplinită prin depunerea lor, dar legalizate de notarul public", au conchis judecătorii.
Astfel, Curtea a decis că Lavinia Şandru s-a conformat legii, motivul de recurs fiind găsit ca întemeiat de magistraţi.
Parlamentara Lavinia Şandru poate candida pentru un nou mandat în Camera Deputaţilor, după ce în seara de 25 octombrie judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis recursul acesteia, în care a contestat o decizie a Tribunalului Bucureşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.