- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CAB: Secţia civilă şi cea de litigii de muncă au înregistrat o creştere a numărului de dosare de 85%
Numărul de dosare nou intrate la Secţiile Curţii de Apel Bucureşti în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2011, faţă de perioada similară a anului 2010, a crescut cu 33,7 %, cele mai mari creşteri fiind înregistrate la Secţia civilă şi la cea de litigii de muncă (85 %).
În urma unei analize statistice, s-a constatat că în ceea ce priveşte numărul de dosare nou intrate la Secţiile Curţii de Apel Bucureşti în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2011, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, s-a evidenţiat o creştere de 33,72 la sută, respectiv cu un număr de 3.764 de dosare.
Cele mai mari creşteri sunt la Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, 85,51 la sută, şi la cele două secţii penale, 48,98 la sută, respectiv 46,64 la sută.
Această sporire a volumului de activitate vine îndeosebi ca urmare a aplicării Legii 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor.
"Continuând seria întâlnirilor organizate de către preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, domnul judecător dr. Dan Lupaşcu, la data de 25 mai 2011 a avut loc reuniunea de lucru, la care au participat vicepreşedinţii Curţii, membrii Colegiului de conducere, preşedinţii de secţie şi staff-ul tehnic, întâlnire în cadrul căreia s-au discutat, în principal, următoarele probleme: soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil; situaţia operativităţii, a dosarelor vechi şi a hotărârilor neredactate în termen legal; unificarea practicii judiciare; stadiul pregătirii pentru implementarea noilor coduri; situaţia resurselor umane şi a resurselor materiale; studiul privind climatul organizaţional ş.a.m.d.", se arată într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, de către Biroul de presă al Curţii
Faţă de sporirea considerabilă a volumului de activitate s-a hotărât continuare demersurilor pentru asigurarea finanţării şi ocupării tuturor posturilor vacante, precum şi pentru suplimentarea schemelor de personal, în baza fundamentării cuprinse în raportul de audit intern privind resursele umane întocmit la nivelul Curţii.
De la începutul anului 2011 au fost organizate mai multe întâlniri atât la nivelul Secţiilor Curţii de Apel Bucureşti, cât la instanţele arondate acesteia, pentru discutarea problemelor de practică neunitară cu privire la soluţiile pronunţate, care au fost prezentate la întâlnirea trimestrială organizată. Astfel, la data de 27 aprilie 2011 a avut loc, la sediul Curţii de Apel Bucureşti, întâlnirea privind discutarea problemelor de drept ce au generat practică neunitară semnalate de instanţele de judecată din raza Curţii de Apel Bucureşti, în trimestrul I/2011. În privinţa a două probleme de practică neunitară s-a hotărât promovarea unor recursuri în interesul legii, fiind sesizată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în acest sens.
Referitor la pregătirea implementării noilor coduri s-a stabilit multiplicarea activităţilor de formare profesională continuă a judecătorilor şi personalului auxiliar de specialitate.
În 10 iunie 2011 va avea loc la Bucureşti şedinţa de lucru cu reprezentanţii celor 21 de judecătorii arondate Curţii de Apel Bucureşti, iar la data de 17 iunie 2011 se va desfăşura la Călăraşi întâlnirea de lucru cu reprezentanţii tribunalelor din circumscripţie.
Joi, preşedintele Tribunalului Bucureşti i-a prezentat primului ministru Emil Boc, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii, situaţia de colaps în care se află această instanţă, care a ajuns până în luna mai să înregistreze acelaşi număr de cauze câte erau la sfârşitul anului trecut.
Tribunalul Bucureşti (TB) - cea mai mare instanţă de acest rang din ţară - a ajuns să înregistreze până în luna mai 100.000 de cauze, la sfârşitul anului trecut numărul fiind de 130.000 de dosare.
Preşedintele TB, Mona Lisa Neagoe, a subliniat că problemele majore ţin de personal şi de numărul de cauze, mai ales la Secţia comercială şi la cea de litigii de muncă.
Şeful instanţei a arătat că în ce priveşte litigiile de muncă, săptămânal se înregistrează 6.000 de acţiuni, majoritatea fiind acţiuni colective.
Preşedintele Tribunalului Capitalei a afirmat că de la momentul în care a preluat managementul acestei instanţe, din 2005, activitatea acesteia s-a dublat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO