CAB: Teodorescu, procuror şi avocat, trebuia să respecte legea, nu să o încalce atât de reprobabil

Teodorescu Victor, procuror şi apoi avocat, trebuia prin natura profesiei sale să contribuie la respectarea legii şi nu la încălcarea acesteia într-o manieră atât de reprobabilă, faptele de care este acuzat fiind de o periculozitate deosebită, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Bucureşti.

Urmărește
11 afișări

Avocatul braşovean Victor Teodorescu, fost procuror, acuzat că a comandat uciderea soţiei sale, a fost arestat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti, el declarând recurs.

Bărbatul este acuzat că a plănuit uciderea soţiei sale în perioada 1 - 29 martie, pentru a încasa poliţele de asigurare care se activau în momentul decesului asiguratului, precum şi unele sume din conturi ale femeii.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti arată în motivarea deciziei că din probele administrate în faza de urmărire penală până la acest moment rezultă "presupunerea rezonabilă" că inculpatul Teodorescu Victor a săvârşit fapta pentru care este cercetat, respectiv instigare la omor calificat.

"În opinia Curţii, probele specificate sunt în măsură să conducă la concluzia că, la acest moment, în prezenta cauză sunt suficiente indicii, în accepţiunea dispoziţiilor legale arătate, pentru luarea măsurii arestării preventive, nefiind prevăzută de lege obligativitatea existenţei unor probe certe de vinovăţie", notează instanţa în motivare.

De asemenea, Curtea constată că în această cauză pedeapsă prevăzută de lege în cazul infracţiunii pentru care este cercetat Victor Teodorescu este mai mare de patru ani.

La aprecierea acestei ultime condiţii, instanţa a avut în vedere modalitatea şi împrejurările concrete ale săvârşirii faptei presupus a fi fost comise de Victor Teodorescu, respectiv cu premeditare, în scopul obţinerii unor foloase materiale, prin determinarea coinculpatului Erwin Victor Preşmereanu, în vârstă de 21 de ani şi consumator de droguri "să suprime viaţa soţiei sale cu care era căsătorit de circa 20 de ani, cu promisiunea de a şterge o datorie a mamei sale şi de a-i da o sumă de bani", precum şi gravitatea extremă a faptei şi urmarea produsă, moartea Violetei Teodorescu, după ce i-au fost aplicate circa 40 de lovituri cu un levier şi un cuţit.

Instanţa mai notează că Victor Teodorescu a fost procuror şi apoi avocat, "fiind prin urmare o persoană care prin natura profesiei sale trebuia să contribuie la respectarea legii şi nicidecum la încălcarea acesteia într-o manieră atât de reprobabilă".

Faptele pentru care este cercetat Victor Teodorescu denotă o periculozitate deosebită şi impun şi justifică o reacţie fermă din partea autorităţilor statului, mai notează instanţa.

Totodată, acest gen de fapte generează în rândul societăţii civile un sentiment de teamă şi insecuritate, astfel că lăsarea în libertate a inculpatului Victor Teodorescu prezintă "în mod cert un pericol concret pentru ordinea publică".

"Curtea consideră că infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului Teodorescu Victor, prin gravitatea acesteia şi reacţia publicului creează o stare de nelinişte capabilă să justifice luarea măsurii arestării preventive, fiind satisfăcute astfel şi cerinţele art. 5 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (CEDO)", se mai arată în motivarea instanţei.

Totodată, Curtea constată că din actele dosarului rezultă că Victor Teodorescu a distrus mai multe înscrisuri conţinând instrucţiuni date lui Erwin Victor Preşmereanu, "existând prin urmare temerea justificată că, aflat în stare de libertate, ar încerca în continuare zădărnicirea adevărului în cauză.

Instanţa menţionează că există chiar şi riscul influenţării unor martori dacă Teodorescu ar fi lăsat în libertate, dat fiind că martorul M.D. a arătat în faţa procurorului că "intenţiona să-şi schimbe declaraţia de frică".

Victor Teodorescu i-a propus lui M.D. să o ucidă pe soţia sa în schimbul unei sume de bani, "însă acesta nu a luat hotărârea de a săvârşi fapta" sub pretextul că Teodorescu nu i-ar fi dat suma de bani pe care ar fi pretins-o ulterior.

"Din declaraţia martorului M.D., dată la 15 iunie 2011, rezultă în mod clar că în jurul datei de 15-17 martie 2011 s-a întâlnit la B., în biroul martorei P.J., cu inculpatul Teodorescu Victor care i-a făcut propunerea de a-i ucide soţia în schimbul unei sume de bani, propunere care a fost refuzată, însă acesta i-a făcut cunoscut martorului H.D. cele solicitate de inculpatul Teodorescu Victor. De asemenea, martorul P.D. confirmă faptul că martorul M.D. i-a povestit că inculpatul Teodorescu Victor intenţiona să-şi ucidă nevasta şi a apelat la el pentru a-şi pune în aplicare planul infracţional", precizează instanţa în motivare.

O altă probă la dosar este şi declaraţia dată de Erwin Victor Preşmereanu, în care acesta a relatat poliţiştilor că, după săvârşirea infracţiunii, obiectele de îmbrăcăminte pe care le purta şi care prezentau urme de sânge, au fost introduse într-un sac menajer care a fost aruncat în albia unui pârâu.

"Mijloacele de probe aflate la dosar conduc la concluzia că fapta de omor calificat a fost comisă la instigarea inculpatului T. V., hotărârea a aparţinut acestuia din urmă, reuşind să-l determine pe inculpatul P. să o pună în executare", notează instanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici