- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cadîr vroia să se retragă din grupare pentru că Liviu Durbac nu respecta regulile
Directorul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Sunai Cadîr, a vrut să se retragă din grupare, în decembrie 2010, din cauza "disidenţelor interne", după ce anterior îi atrăsese atenţia lui Eugen Bogatu că Liviu Durbac "nu respectă regulile instituite la nivelul grupului".
Cadîr vroia să se retragă din grupare pentru că Liviu Durbac nu respecta regulile (Imagine: Adrian Pogingeanu/Mediafax Foto)
În motivarea deciziei instanţei supreme prin care 29 de persoane au primit mandate de arestare preventivă în dosarul "grupării Mironescu", document obţinut de MEDIAFAX, se arată că Sunai Cadîr, directorul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, a luat legătura cu comisionarul vamal Dragoş Iulian Tudoran, asociat la SC Container Clearance Services SRL Constanţa, căruia i-a cerut ajutorul cu privire la Eugen Bogatu şi Liviu Durbac.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Astfel, în 14 decembrie 2010, Sunai Cadîr a discutat cu Dragoş Tudoran, pe care "l-a asigurat că un control al DRAOV nu va constata absolut nimic compromiţător pentru activitatea grupului infracţional". O zi mai târziu Cadîr a primit un cadou din partea comisionarului vamal Dragoş Tudoran.
În 16 decembrie 2010, Cadîr i-a cerut sprijinul lui Dragoş Tudoran, pentru ca acesta să-i ceară ajutorul şi lui Eugen Bogatu legat de faptul că Liviu Durbac nu respectă regulile instituite la nivelul grupului infracţional şi "acţionează uneori după bunul său plac", fără a se consulta cu membrii grupării, notează judecătorul Iulian Dragomir în motivare.
După o săptămână, Tudoran s-a întâlnit cu Cadîr pentru a-i cere sprijinul, în condiţiile în care brigada trimisă de DRAOV la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea a început să facă "un control fizic sever" mai multor containere ce erau introduse în ţară de membrii grupului infracţional.
Trei zile mai târziu, Cadîr i-a anunţat pe unii dintre membrii grupului infracţional, printre care şi Dragoş Tudoran, că intenţionează să se retragă din grup, din cauza "disidenţelor interne".
Între timp, Tudoran a luat legătura cu adjunctul şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Costel Bratu, pe care l-a pus în temă cu intenţia lui Sunai Cadîr de a ieşi din grupare, potrivit informaţiilor ce se regăsesc în motivarea instanţei supreme.
Astfel, în 24 decembrie 2010, în cursul unei discuţii purtate cu Dragoş Tudoran, Bratu şi-a exprimat temerile legate de scindarea grupului infracţional ca urmare a "atitudinii disidente" a lui Sunai Cadîr, concretizată în trimiterea unei brigăzi de control la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea.
"În aceeaşi zi, Bratu, într-o nouă discuţie cu Tudoran, s-a referit pe larg la posibilitatea scindării grupului infracţional. Bratu a primit un aparat telefonic special dotat cu o cartelă nouă de la membrii grupului infracţional, schimbat periodic pentru a comunica direct cu aceştia, în special cu Eugen Bogatu şi cu Dragoş Tudoran".
Trei zile mai târziu, Bratu i-a spus lui Tudoran că a discutat personal cu Cadîr pentru aplanarea diferendelor apărute în interiorul grupului infracţional, se mai arată în documentul citat.
Numele şefului ANAF Sorin Blejnar este invocat într-o discuţie între Tudoran şi Bratu din 24 decembrie 2010, pe tema intenţiei lui Sunai Cadîr de a se retrage din "grupul infracţional organizat".
Cadîr Sunai este printre cei 29 de inculpaţi care au primit mandate de arestare în dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa, fiind acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup.
Acesta era numit codat "T3", de la Tomis 3, zona din Constanţa unde se găseşte sediul DRAOV, instituţie condusă de acesta.
În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate şi una a primit mandat de arestare în lipsă.
Astfel, miercuri, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.
În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO