- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.04.2017, 13:04)
- Alexandra Stroe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cadre medicale agresate în spitale. De ce aleg doctorii să nu depună plângeri
Două cazuri de agresiuni fizice asupra cadrelor medicale au avut loc, în această săptămână, în Capitală, iar, deşi numărul acestora este în continuă creştere, multe victime nu depun plângeri împotriva agresorilor, arată un studiu efectuat de Fundaţia Colegiului Medicilor Bucureşti.
Urmărește
1318 afișări
Cadre medicale agresate în spitale. De ce aleg doctorii să nu depună plângeri
"În urmă cu 10-15 ani, în spitalele din România, nu existau sisteme de supraveghere video, nici personal calificat de pază. Acum există, şi totuşi agresiuni se petrec mereu.(...) Sentinţa asupra agresorului trece neobservată. Medicul poate să declare ce vrea el, că a depus sau că nu a depus plângere penală. (...) Percepţia publică este că medicii, asistentele şi farmaciştii sunt nişte avari, nişte şpăgari, asta se induce în ultimii 2-3 ani", a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
85% dintre medici au fost agresaţi verbal la locul de muncă în timp de 10,5% susţin că au suferit agresiuni fizice în unităţile medicale, potrivit unui studiu realizat, în 2015, de Fundaţia Colegiului Medicilor Bucureşti. Cu toate acestea, majoritatea cadrelor medicale aleg să nu depună plângere împotriva agresorilor, arată acelaşi studiu.
Sâmbătă dimineaţă, o infirmieră de la Spitalul "Bagdasar Arseni" din Capitală a fost rănită în zona mâinii cu un obiect artizanal încropit, de către un bărbat de 43 de ani, conform unor surse judiciare citate de MEDIAFAX. Marţi, la Spitalul "Marie Curie", tot în Capitală, un medic a fost lovit de tatăl unui pacient pe care îl trata, agresorul fiind cercetat sub control judiciar.
"Cel mai grav a fost un eveniment petrecut acum 7-8 ani, care a dus la apariţia unui act normativ în 2012, este vorba despre un asasinat petrecut asupra unui medic de familie care nu a putut, din cauza normelor, să elibereze o reţetă compensată pacientului său.(...) Scăderea respectului pentru profesiile din sănătate ar fi una dintre cauze. Este posibil ca şi din cauza noastră să se întâmple astfel de lucruri. Noi, medicii, eram obişnuiţi să comunicăm într-un anumit fel. De acum înainte, cetăţenii doresc o altă formă de comunicare, de informare şi noi poate că am rămas în urmă cu nivelul calitativ al comunicării", a afirmat, pentru MEDIAFAX, dr. Gheorghe Borcean, preşedintele CMR.
Un alt caz grav a avut loc în 2015, când un bărbat internat la Spitalul Elias a atacat trei asistente medicale. Pe una a încercat să o strângă de gât şi a muşcat-o, iar o alta a fost îmbrâncită şi a suferit o fractură de tibie, după cum afirma la acea vreme, pentru MEDIAFAX, directorul medical Dana Safta.
În acelaşi an, un medic cardiolog de la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin a fost agresat de rudele unei paciente de 85 de ani pe care o resuscita, în urma unui stop cardiorespirator.
"În urmă cu un an, s-au făcut reclamaţii groaznice că un medic ginecolog nu a putut să constate o malformaţie congenitală, iar copilul s-a născut cu malformaţie. S-a dovedit că medicul nu putea să recunoască malformaţia. (...) Există un prejudiciu în medicină care nu este datorat exclusiv medicului, este prejudiciul bolii ca atare, nu neapărat al actului medical", a afirmat preşedintele CMR pentru MEDIAFAX.
Reprezentanţii medicilor spun că, în urma incidentelor, singurul care are de pierdut este medicul, pentru că, de cele mai multe ori, reputaţia îi este afectată definitiv.
"Potrivit legii, ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă către personalul sanitar se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Lovirea sau orice alte acte de violenţă împotriva acelui personal se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.(...) Deci lege există şi nu întâmplător, legiuitorul a găsit de cuviinţă să introducă aceste articole. (...) Cel care a făcut fapta este un cetăţean deplasat. Despre agresor nu se interesează nimeni, medicul este cel despre care se vorbeşte", a declarat dr. Gheorghe Borcean pentru MEDIAFAX.
Citeşte şi: GALERIE FOTO Cursuri de matematică sâmbătă, pentru elevii de clasa a 12-a din Iaşi care nu îşi pot permite meditaţii
Citeşte şi: FOTO Un fost bodyguard al Angelinei Jolie a murit după ce maşina i-a fost lovită de un tren în Constanţa
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe