Cadrele didactice din Suceava decid până vineri dacă intră în grevă generală
Cei peste 200 de profesori din municipiul Suceava care au protestat în faţa Palatului Administrativ pentru că nu şi-au primit integral salariile au încheiat acţiunea după ce s-a stabilit ca până vineri să fie consultaţi membrii de sindicat din şcoli cu privire la declanşarea grevei generale.
Vicepreşedintele Sindicatului Judeţean Învăţământ “Spiru Haret” Suceava, Dumitru Irimia, a declarat corespondentului MEDIAFAX că la protestul spontan au participat cadre didactice din municipiul Suceava şi comunele limitrofe, care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de neplata integrală a salariilor aferente lunii februarie.
Irimia a spus că liderii sindicali din şcolile din municipiul Suceava urmează să se consulte cu membrii de sindicat din unităţile de învăţământ cu privire la declanşarea grevei generale, iar până vineri la prânz se va şti ce formă de protest va fi adoptată.
El a mai spus că bugetul alocat pentru plata salariilor este insuficient până la sfârşitul anului pentru tot judeţul, iar în aceste condiţii e posibil ca şi în alte şcoli să se strângă semnături pentru declanşarea grevei generale.
“Toată lumea a strigat să se intre în grevă generală”, a subliniat Irimia.
Peste 200 de cadre didactice din municipiul Suceava au protestat joi, în faţa Palatului Administrativ, iar o delegaţie formată din cinci protestatari a avut o întâlnire cu prefectul de Suceava, Sorin Popescu, care le-a spus că aibă răbdare şi să dea dovadă de înţelegere, urmând ca problemele lor să fie soluţionate.
Protestatarii nu au fost mulţumiţi de rezultatul întrevederii şi s-au declarat hotărâţi să adopte alte forme de protest, inclusiv suspendarea cursurilor, unii dintre participanţii la protestul spontan spunând că ar putea pune lacăte pe uşile şcolilor dacă nu-şi primesc drepturile salariale.
Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, Petru Carcalete, a sesizat, miercuri, Ministerul Educaţiei că fondurile alocate pentru plata salariilor cadrelor didactice sucevene sunt insuficiente, iar profesorii nu-şi pot primi integral salariile aferente lunii februarie.
Carcalete a declarat că, potrivit bugetului actual, fondurile pentru plata salariilor sunt insuficiente pentru a fi achitate conform legii şi a hotărârilor judecătoreşti. El a spus că a fost o defalcare trimestrială a banilor, însă banii nu ajung pentru plata integrală a salariilor, chiar şi dacă nu ar fi fost aceste hotărâri judecătoreşti.
Într-un comunicat de presă transmis miercuri, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţinea că şcolile din judeţele Suceava şi Botoşani ar putea fi închise după ce 13.000 de cadre didactice, membre FSLI, au ameninţat că vor face acest lucru dacă nu-şi vor primi, integral, salariile aferente lunii februarie.
Reprezentanţii organizaţiei reamintesc faptul că membrii lor de sindicat, din judeţele Suceava şi Botoşani au obţinut în instanţă reîncadrarea pe post conform prevederilor Legii 221/2008.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO