Un
studiu restrâns, publicat în The New England Journal of Medicine, sugerează atât avantaje, cât şi dezavantaje ale consumului de cafea. Cel puţin o ceaşcă de cafea pe zi oferă energie pentru mai multă mişcare, însă afectează durata somnului.
Autorii studiului au recrutat 100 de adulţi sănătoşi, cu vârsta medie de 39 de ani, din San Francisco (SUA). Aceştia i-au echipat pe participanţi cu Fitbits pentru a le urmări paşii şi somnul, monitoare continue de glicemie şi dispozitive de electrocardiogramă care le-au urmărit ritmul cardiac. Fiecare participant a fost desemnat în mod aleatoriu să bea cât de multă cafea dorea timp de două zile, apoi să se abţină timp de două zile, repetând acest ciclu pe o perioadă de două săptămâni.
În zilele în care au băut cafea, participanţii au efectuat în medie cu 1.058 de paşi mai mult decât în zilele de abţinere, au constatat autorii cercetării. Dar în acele zile, somnul a fost afectat, participanţii având cu 36 de minute mai puţine de somn. Cu cât au băut mai multă cafea, cu atât au avut mai multă activitate fizică, dar mai puţin somn. În plus, consumul a mai mult de o ceaşcă pe zi a dus la o incidenţă cu aproximativ 50% mai mare a contracţiilor ventriculare premature (palpitaţii), în comparaţie cu zilele în care participanţii nu au consumat cafea.
„Oamenii pot pot fi liniştiţi: nu există cu siguranţă efecte iminent periculoase ale consumului de cafea, dacă avem o măsură”, explică Gregory Marcus, cardiolog şi profesor de Medicină la Universitatea din California, San Francisco, pentru CNN.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.