Câinii de rasă se vor scumpi cu până la 10% din luna martie, când microciparea devine obligatorie

Câinii de rasă se vor scumpi cu până la 10% de la jumătatea lunii martie, când proprietarii de animale vor fi obligaţi să plătească peste 50 de lei pentru identificarea animalelor prin microcipare şi înregistrarea lor în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân.

Urmărește
502 afișări
Imaginea articolului Câinii de rasă se vor scumpi cu până la 10% din luna martie, când microciparea devine obligatorie

Câinii de rasă se vor scumpi cu până la 10% din luna martie, când microciparea devine obligatorie (Imagine: Mediafax Foto)

"Estimăm că preţurile cu care se vând câinii vor creşte în acest an, din cauza schimbărilor legislative în domeniu, care prevăd microciparea şi înregistrarea fiecărui animal de companie. Preţurile ar putea creşte din momentul în care schimbările legislative vor intra în vigoare", a declarat agenţiei MEDIAFAX Ionuţ Mareş, directorul operaţional al Animax, care deţine o reţea de 37 de petshop-uri în toată ţara.

Preţul plătit de proprietarii de câini pentru identificarea animalelor prin microcipare şi înregistrarea lor în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, potrivit normelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va depăşi 50 de lei pentru un animal. Astfel, "preţul orientativ", potrivit ANSVSA, pentru înregistrare de date şi carnet de sănătate este 25 de lei, microcipul costă 12 lei şi implantarea 15 lei.

Reprezentanţii ANSVSA au declarat pentru MEDIAFAX că normele, intrate în vigoare din ianuarie, prevăd că animalele cu stăpân trebuie microcipate în termen de maxim 30 de zile de la fătare sau, în cazul celor care au depăşit această vârstă, până la data de 15 martie. Aceştia au adăugat că preţurile publicate de ANSVSA sunt orientative şi că în realitate pot fi mai mari sau chiar mai mici.

Potrivit Animax, preţul mediu al unui căţel vândut în petshop-uri este 1.200-1.300 de lei. Cele mai vândute rase sunt bichon, shih-tzu, beagle, labrador şi chihuahua. Preţurile diferă de la o regiune la alta şi, de exemplu, în vestul ţării sunt sensibil mai mici datorită concurenţei caniselor din Ungaria.

"Potrivit estimărilor realizate de Euromonitor, populaţia canină din România este de aproximativ patru milioane de exemplare, iar trendul pe ultimii ani este uşor descrescător. Din aceşti câini, cu siguranţă mai mult de jumătate sunt câini de curte. Putem estima, totuşi, că anual în petshop-uri şi din canise se vând în jur de 10.000 de câini", a mai spus Mareş.

În Bucureşti, printre cele mai scumpe rase de câini vândute în petshop-uri se numără shiba inu, akita inu şi yorkshire terrier, unde preţurile pot depăşi 2.000 de lei, buldog englez sau buldog francez (1.700-2.000 lei) şi chihuahua (1.600-2.100 lei).

"Aceşti câini nu sunt cu pedigree. Cei care vor dori câini cu pedigree vor fi nevoiţi să plătească mai mult. În petshop-uri se vând câini cu carnet de sănătate, schemă de vaccinare şi deparazitare la zi, precum si garanţie", a afirmat reprezentantul Animax, care a spus că în lanţul de magazine pe care îl conduce, cel mai scump câine vândut anul trecut a costat 2.750 de lei şi a fost un buldog englez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici