Călătorii pe mare vor avea dreptul la despăgubiri pentru daune suferite în caz de accidente

Călătorii pe mare vor putea solicita despăgubiri pentru pierderile sau daunele suferite în caz de accidente, din 31 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noilor norme UE pentru protecţia persoanelor care călătoresc pe mare şi pe căile navigabile interioare, informează Comisia Europeană.

Urmărește
124 afișări
Imaginea articolului Călătorii pe mare vor avea dreptul la despăgubiri pentru daune suferite în caz de accidente

Călătorii pe mare vor avea dreptul la despăgubiri pentru daune suferite în caz de accidente (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În 3 martie 2013, va intra în vigoare un nou set de norme privind persoanele care călătoresc cu autobuzul şi autocarul.

Până la sfârşitul anului, vor intra în vigoare noi norme ale UE - un set de drepturi minime - care vor ameliora protecţia persoanelor care călătoresc pe mare sau pe căile navigabile interioare.

"De acum înainte, cele 200 de milioane de persoane care călătoresc anual cu vaporul vor beneficia de protecţie în temeiul noului set de norme", a declarat Siim Kallas, vicepreşedinte al Comisiei, responsabil pentru transporturi.

Începând cu 18 decembrie, persoanele care călătoresc pe mare şi pe căile navigabile interioare din UE, în special persoanele cu handicap şi cele cu mobilitate redusă, beneficiază de drepturi similare cu cele ale persoanelor care călătoresc cu avionul sau cu trenul.

Printre noile drepturi se numără: informaţii adecvate şi accesibile pentru toţi pasagerii înaintea călătoriei şi în timpul acesteia, precum şi informaţii cu caracter general privind drepturile pe care le au în terminalele porturilor şi la bordul navelor, asistenţă corespunzătoare (precum gustări, mese, băuturi răcoritoare şi, dacă este necesar, asigurarea cazării pentru maximum trei nopţi, la o valoare de până la 80 de euro pe noapte) în cazul anulării cursei sau al întârzierii plecării cu mai mult de 90 de minute, garantarea alegerii între rambursarea preţului călătoriei sau oferirea unei rute alternative în cazul anulării cursei sau al întârzierii plecării cu mai mult de 90 de minute, despăgubiri, între 25 şi 50 la sută din preţul biletelor, în cazul sosirii cu întârziere, tratament nediscriminatoriu şi asistenţă specifică gratuită, atât în terminalele porturilor, cât şi la bordul navelor, pentru persoanele cu handicap şi pentru cele cu mobilitate redusă, precum şi despăgubiri financiare în cazul pierderii sau deteriorării echipamentului de mobilitate al acestora, instituirea de către transportatori şi de către operatorii de terminale a unor mecanisme de soluţionare a plângerilor pasagerilor, numirea unor organisme naţionale independente însărcinate cu controlul aplicării reglementărilor, dacă este necesar prin aplicarea de sancţiuni.

În plus, începând cu data de 31 decembrie 2012, pasagerii implicaţi într-un accident în timpul călătoriei pe mare vor beneficia, în temeiul dreptului UE, de următoarele drepturi: despăgubiri financiare în caz de deces, de vătămare corporală şi de pierdere sau deteriorare a bagajelor, a vehiculelor, a echipamentelor de mobilitate sau a altor echipamente speciale, plata în avans (în termen de 15 zile) a sumei necesare pentru acoperirea necesităţilor economice imediate în caz de deces sau de vătămare corporală, cale de atac directă împotriva furnizorului de asigurări al transportatorului în caz de deces sau de vătămare corporală, dreptul la informaţii adecvate şi inteligibile cu privire la drepturile enumerate mai sus înaintea sau, cel târziu, în momentul plecării.

Drepturile pasagerilor din transportul maritim vor fi disponibile începând din ianuarie 2013, iniţial în limba engleză, iar ulterior în toate celelalte limbi. Toate informaţiile cu privire la drepturile pasagerilor pot fi descărcate pe smartphone-uri cu ajutorul unei aplicaţii gratuite care este disponibilă pentru toate platformele.

În 2013, Comisia Europeană va avea prima întrevedere cu autorităţile naţionale numite de statele membre ale UE pentru a coordona aplicarea efectivă a legislaţiei în domeniul drepturilor pasagerilor din transportul maritim.

În urmă cu patru ani, când Comisia Europeană a decis să îşi prezinte propunerile cu privire la drepturile pasagerilor de pe nave, nu existau nici acorduri internaţionale, nici acte legislative la nivelul UE care să stabilească drepturi generale pentru acest mod de transport. În prezent, legislaţia europeană le garantează pasagerilor drepturi similare oriunde în Europa, indiferent de modul de transport (naval, aerian sau feroviar).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici