Căldura testează limitele corpului uman. Ce simptome apar

Căldura extremă transformă activităţile obişnuite în activităţi letale.

Urmărește
556 afișări
Imaginea articolului Căldura testează limitele corpului uman. Ce simptome apar

Căldura testează limitele corpului uman

Căldura este cel mai mortal tip de vreme extremă, iar criza climatică provocată de om face ca valurile de căldură să fie mai severe şi mai prelungite. Adăugaţi umiditatea în amestec, iar condiţiile din unele locuri se apropie de limitele supravieţuirii umane - punctul în care corpurile noastre pur şi simplu nu se pot adapta, scrie CNN.

Căldura omoară în timpul unei plimbări în soarele amiezii, în timpul unei excursii în familie într-un parc naţional, la un concert în aer liber al lui Taylor Swift şi chiar sufocându-se în casele lor fără aer condiţionat. În timpul pelerinajului Hajj din luna iunie a acestui an, aproximativ 1 300 de persoane au pierit din cauza temperaturilor de peste 120 de grade Fahrenheit din Mecca.

„Practic, am transformat vara într-o ameninţare”, a declarat Matthew Huber, profesor de climă la Universitatea Purdue.

Cum ucide căldura

Căldura extremă trece prin apărarea organismului, evoluând rapid de la disconfort la moarte, pe măsură ce senzaţia de greutate a unei zile fierbinţi şi lipicioase se transformă în ceva mai răuvoitor.
 
Adesea începe cu simptome precum greaţă, dureri de cap, crampe musculare, chiar leşin. Toate acestea sunt semne ale epuizării cauzate de căldură - corpul tău este deshidratat şi începe să îşi piardă capacitatea de a se răci.
 
De aici, lucrurile pot intra în spirală.
 
Insolaţia apare atunci când organismul nu îşi mai poate folosi trucurile obişnuite pentru a se răci, cum ar fi transpiraţia şi creşterea fluxului sanguin către piele, ceea ce duce la o creştere catastrofală a temperaturii centrale. Odată ce temperatura internă a corpului începe să urce peste 104 Fahrenheit, ceea ce se poate întâmpla în decurs de 10-20 de minute de la expunere, „vă îndreptaţi spre moarte şi aceasta se poate instala foarte, foarte repede”, a declarat Bailey.
 
Puteţi deveni dezorientat şi vă puteţi pierde cunoştinţa, iar organele principale încep să se oprească.
 
Cel mai bun mod de a trata insolaţia este scufundarea într-o baie cu apă rece sau, în caz contrar, plasarea de prosoape umede direct pe corp în timp ce este înconjurat de ventilatoare, spune Dr. Catharina Giudice, medic de urgenţă şi climatolog la Harvard T.H. Chan School of Public Health.
 
Dar chiar şi în cazul celor care îşi revin, aproape 30% vor avea leziuni cerebrale permanente.

Un viitor mortal

Corpul nostru se poate obişnui cu căldura într-o anumită măsură, dar este nevoie de timp şi, chiar şi atunci, uneori căldura este pur şi simplu prea extremă pentru a ne adapta, arată sursa citată.

Conform unui studiu condus de profesorul Huber împreună cu un grup de oameni de ştiinţă, miliarde de oameni vor fi expuşi la un prag periculos de căldură pe măsură ce încălzirea globală se accelerează. 

Conform studiului, Africa de Vest şi unele părţi ale Asiei de Sud sunt printre cele mai vulnerabile - regiuni cu o populaţie foarte densă şi adesea cu acces redus la aer condiţionat.
 
Ţările mai bogate se vor descurca mai bine, dar nu vor scăpa nevătămate. Potrivit studiului, vor apărea puncte fierbinţi de căldură extrem de umedă în unele părţi ale SUA, inclusiv în Midwest, pe măsură ce încălzirea globală va creşte.
 
Verile caniculare de astăzi vor părea probabil răcoroase în comparaţie cu standardele viitoare, iar căldura pe care o resimţim se schimbă în moduri care nu sunt în favoarea noastră.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici