- Home
- Social
- (08.01.2019, 10:50)
- Florin Zafiu ,
Video Călin Nistor, nou şef interimar la DNA/ Anca Jurma a invocat înregistrarea cu procurorul Florentina Mirică ca motiv pentru care nu mai continuă: S-a ajuns prea departe
Călin Nistor, procuror şef adjunct DNA, va asigura conducerea interimară a Direcţiei, în lipsa unei propuneri din partea procurorului general, după ce Anca Jurma a anunţat că nu mai vrea un mandat la conducerea instituţiei, au precizat reprezentanţii Direcţiei pentru MEDIAFAX.
Urmărește
6100 afișări
Conform reglementărilor interne, la conducerea DNA rămân, în ordine, procurorii-şefi adjuncţi Călin Nistor şi Marius Iacob, a precizat, pentru MEDIAFAX, Augustin Lazăr.
Anca Jurma invocă înregistrarea cu procurorul Florentina Mirică ca motiv pentru care nu mai continuă la DNA
Anca Jurma, cea care a anunţat că renunţă la prelungirea mandatului interimat de la conducerea DNA, a explicat, marţi, că evenimentele recente, inclusiv înregistrarea convorbirii sale cu Florentina Mirică din sediul DNA, au determinat-o să aprecieze că nu mai are condiţiile pentru a continua.
"Astăzi este ultima zi a mandatului de 6 luni pentru care am fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA. Am acceptat cu greu această funcţie interimară, la solicitarea conducerii Ministerului Public, într-un moment în care DNA se afla într-o situaţie dificilă. Urma ca în scurt timp să aibă loc o procedură de desemnare a procurorului şef numit, cu un mandat de trei ani. Din raţiuni care nu au depins de mine, aceasta perioadă s-a prelungit până după încheierea celor 6 luni", arată Anca Jurma, într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
Încă procuror şef interimar al Direcţiei, ea arată că primul său obiectiv a fost acela de a face în aşa fel încât, din punctul de vedere al funcţionării şi al organizării interne a DNA, să fie rezolvate toate problemele pentru ca activittaea să poată fi desfăşurată în condiţii bune.
"Un obiectiv şi mai important a fost acela de a mă asigura, atât cât puteam şi cât depindea de mine conform atribuţiilor legale, că dosarele trimise în judecată de DNA privesc fapte penale susţinute temeinic de probe şi că anchetele respectă normele legale şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor.Încă din prima zi a mandatului interimar am subliniat că DNA nu are ţinte, ci are o competenţă prevăzută de lege, pe care trebuie să şi-o îndeplinească, şi anume aceea de a combate corupţia la nivel înalt prin mijloace prevăzute de legea penală. Mai mult, am considerat că atâta timp cât există corupţie în România, procurorii DNA trebuie să aibă posibilitatea, atât legală cât şi de fapt, să instrumenteze dosare, corect şi profesionist şi fără să fie intimidaţi. (...) Nu m-am solidarizat şi nu mă voi solidariza cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiţie, indiferent de către cine s-ar comite. Aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancţionate. Cred într-o justiţie cu mâinile curate", consideră Anca Jurma.
Aceasta transmite însă că nu se solidarizează însă cu maniera în care unii procurori au înţeles să îşi exprime nemulţumiri profesionale sau personale "folosind metode ascunse, nelegale şi nedeontologice, nedemne de un magistrat".
"Cred că s-a ajuns prea departe şi cred că a venit momentul ca aceste practici să înceteze. În perioada Sărbătorilor am avut timp să mă gândesc şi am ajuns la concluzia că mi-am făcut datoria cum am ştiut mai bine, cu totală bună credinţă, echilibru şi preocupare pentru bunul mers al instituţiei, dar că mandatul meu interimar trebuie să se încheie aici. Evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust şi denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluţii, legale şi corecte, pentru mai buna desfăşurare a activităţii instituţiei, m-au determinat să apreciez că nu mai am condiţiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcţie conform viziunii şi obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o", potrivit sursei citate.
Anca Jurma îşi încheie mesajul precizând că vrea că această perioadă de provizorat la DNA să se încheie cu numirea unui "procuror şef dedicat actului de justiţie corect şi profesionist, a unui procuror independent şi integru, care să dorească să continue eforturile depuse de DNA pentru combaterea corupţiei la nivel înalt şi mediu şi căruia să i se dea şansa şi mijloacele pentru a reuşi".
În decembrie 2018, procurorul general, Augustin Lazăr, anunţa că a cerut Serviciului de îndrumare şi control din cadrul PÎCCJ să facă verificări după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare între şefa DNA, Anca Jurma, şi procurorul Florentina Mirică. Şefa acestui serviciu este Laura Codruţa Kovesi. Anca Jurma a precizat, într-o declaraţie transmisă presei, că la discuţie au participat doar cele două şi nu i-a fost cerut acordul pentru efectuarea înregistrării.
Sedinţa de urgenţă la DNA, în prezenţa lui Augustin Lazăr, pentru desemnarea unui nou şef interimar
Procurorul general, Augustin Lazăr, a ajuns, marţi, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a participa la o şedinţă cu reprezentanţii instituţiei după ce Anca Jurma a anunţat luni că nu mai doreşte prelungirea mandatului de şef interimar al DNA.
Anca Jurma a anunţat, prin intermediul unei scrisori transmise Secţiei pentru procurori a CSM, că nu mai vrea să continue mandatul interimar la conducerea DNA, a anunţat luni ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Secţia pentru procurori a CSM trebuia să dezbată luni propunerea de prelungire a delegării Ancăi Jurma la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, însă aceasta a anunţat, prin intermediul unei scrisori transmise Consiliului Superior al Magistraturii, că nu mai doreşte încă un mandat interimar la conducerea DNA. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
"În timpul şedinţei, în timpul deliberărilor, la secţie s-a primit o declaraţie din partea doamnei Jurma prin care renunţă la consimţământul prealabil acordat. În cazul acesta, Secţia nu avea cum decât să ia act de voinţa dânsei, de retragere a acordului şi vom vedea ce va decide Secţia la o şedinţă ulterioară", a declarat Tudorel Toader.
Întrebat dacă asta înseamnă că urmează o altă persoană la conducerea interimară a DNA, Toader a replicat: "Altă soluţie nu ai. Sigur, altă propunere, sigur, şi CSM-ul, Secţia pentru procurori se va întâlni joia viitoare şi probabil se va decide".
"Acordul de voinţă este o chestiune strict personală. Dânsa cred că este cea mai în măsură să spună în condiţii şi-a exprimat acordul şi în ce condiţii şi l-a retras. Personal, nu pot să mă substitui domniei sale în a da explicaţii (...) Am convingerea că Secţia pentru procurori va identifica cel puţin provizoriu un procuror care să-şi asume responsabilităţile respective, care să respecte dorinţa cuiva de a nu continua în această funcţie", a completat Toader.
În iulie 2018, Anca Jurma a fost delegată de către procurorul general Augustin Lazăr pentru interimatul la şefia DNA. Ea deţinuse înainte două mandate de şef al serviciului de cooperare internaţională, ulterior fiind consiliera Laurei Codruţa Kovesi, însă nu instrumentase dosare penale de mai bine de 10 ani.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a propus-o a doua oară pe Adina Florea pentru funcţia de procuror-şef DNA, preşedintele Klaus Iohannis anunţând că aceste numiri se află încă în analiza departamentului de resort din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, prin urmare o decizie încă nu a fost luată în ceea ce priveşte fostul post al Laurei Codruţa Kovesi.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe