- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Calitatea şi conţinutul suplimentelor alimentare, verificate de ANPC şi Agenţia Anti-Doping
Reprezentanţii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor şi cei ai Agenţiei Anti-Doping vor verifica conţinutul şi calitatea suplimentelor alimentare comercializate în România, după ce s-a constatat că multe dintre produsele de pe piaţă conţin substanţe interzise, nemenţionate pe etichetă.
Calitatea şi conţinutul suplimentelor alimentare, verificate de ANPC şi Agenţia Anti-Doping (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Agenţia Naţională Anti-Doping au încheiat, marţi, un protocol de colaborare care vizează înăsprirea controalelor în cazul suplimentelor alimentare la nivelul unităţilor de comercializare, cât şi verificarea respectării normelor legale privind etichetarea.
Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), Graziela Vâjială, a declarat, după semnarea protocolului, că producătorii şi comercianţii de suplimente alimentare sunt obligaţi să garanteze "lipsa de nocivitate pentru consumatori".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Cu toate acestea s-a constatat, atât în România, cât şi în plan internaţional, că suplimentale alimentare sunt surse de substanţe de dopaj", a spus Graziela Vâjială.
Ea a precizat că în România nu există niciun cadru legal unitar, ceea ce face ca piaţa acestor produse să fie greu de controlat, conform exigenţelor UE.
"De asemenea, lipsa testării produselor în momentul eliberării avizelor de notificare a suplimentelor alimentare lasă posibilitatea comercializării unor suplimente alimentare ce conţin sau sunt contaminate cu substanţe aflate în «lista interzisă»", a mai spus preşedintele ANAD.
Aceasta a adăugat că testările efectuate de ANAD pe 109 suplimente alimentare, consumate de către sportivi, au evidenţiat că 14 dintre acestea (12 la sută din total) conţineau substanţe de dopaj sau aveau ca efect modificări ale procesului de excreţie.
"Apariţia pe piaţa internă a unor produse periculoase, care prin denumire, compoziţie şi prezentare induc în eroare consumatorii ca fiind produse cosmetice, ceaiuri, tincturi sau uleiuri aromatice, a constituit o bază de pornire pentru noi, ca autorităţi ale statului (...) să colaborăm în vederea eliminării de pe piaţă a unor produse cu efect similar stupefiantelor şi chiar pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ actual privind aceste produse", a declarat preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
Reprezentanţii celor două instituţii au solicitat, într-un memoriu trimis Guvernului, elaborarea unei legi unitare privind modul de comercializare şi utilizare a suplimentelor alimentare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO