- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.11.2015, 19:07)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CALL CENTER non-stop pentru sesizarea, înregistrarea şi sprijinirea cazurilor de violenţă domestică
Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse a lansat, vineri, numărul gratuit 0800 500 333, dedicat victimelor violenţei domestice, pentru ca acestea să poată cere ajutor non-stop, dar şi pentru a putea avea, cu ajutorul sesizărilor primite, o imagine mai clară asupra acestui fenomen în România.
Urmărește
1263 afișări
CALL CENTER non-stop pentru sesizarea, înregistrarea şi sprijinirea cazurilor de violenţă domestică
Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a lansat, vineri, linia telefonică gratuită pentru victimele violenţei domestice, la care şase operatori, psihologi şi sociologi, vor prelua apelurile şi vor sprijini victimele să obţină ajutorul de care au nevoie.
Practic, cei care vor apela numărul gratuit, vor trebui mai întâi să răspundă unor întrebări legate de identitatea lor, de situaţia în care se află, dacă au fost agresaţi şi minori, dar şi să ofere date despre agresor, pentru că în urma unui astfel de apel trebuie să se completeze şi o fişă unică a persoanei agresate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociel şi Persoanelor Vârstnice, Claudia-Ana Costea, prezentă la lansarea liniei telefonice, a declarat că încurajează cetăţenii să sune şi să semnaleze cazurile de violenţă domestică, indiferent că li se întâmplă lor sau sunt martori.
"Este important să identificăm cazurile care suportă aceste acte de violenţă domestică, indiferent că este vorba de femei, copii sau, de ce nu, de bărbaţi. Iar analiza făcută pe vârste arată că printre victime pot fi tineri, dar şi vârstnici, aceştia din urmă fiind chiar mult mai expuşi şi, de obicei, ajung să fie victimele propriilor rude", a spus Claudia-Ana Costea.
Ea a mai explicat că operatorii care preiau apeluri vor direcţiona victimele către autorităţile compentente şi le vor explica cum se pot apăra de agresori.
"Lansarea acestei linii gratuite mă va sprijini şi pe mine, în calitate de coordonator al Ministerului Muncii, să identific mai bine posibilele măsuri pe care am putea să le luăm pentru a reduce numărul persoanelor care devin victime", a precizat ministrul.
Ea a mai spus că în anul 2015 numărul abuzurilor este în scădere faţă de anul anterior, fiind înregistrate 9.014 cazuri, faţă de 11.598 în 2014.
"Din păcate, dintre cei care sunt victime ale relelor tratamente, unele persoane ajung chiar la deces. În 2014 au fost înregistrate 142 de decese cauzate de violenţa domestică. Acestea sunt datele înregistrate oficial, dar sunt situaţii necomunicate, pentru că există o teamă de a denunţa aceste acte sau pot fi agresate persoane care au anumite deficienţe fizice sau psihice şi nu pot anunţa", a mai spus demnitarul.
Preşedinta ANES, Ioana Cazacu, a menţionat că în cadrul proiectului "START- O viaţă de calitate în siguranţă!", pe lângă linia telefonică lansată vineri, vor fi asigurate şi locuinţe în regim de urgenţă, în care victimele vor putea fi adăpostite pentru 48 de ore.
"Când am preluat departamentul pentru egalitate de şanse, am constatat că nu existau date statistice asupra fenomenului violenţei domestice, dar nici asupra percepţiilor. Violenţa ucide mai multe femei decât cancerul. Una din trei femei la nivel mondial, dar şi în România, este supusă unei forme de agresiune fizică. Ne dorim să avem o abordare integrată a acestor cazuri, de la poliţist până la medicul care lucrează în unitatea de primiri urgenţe şi până la direcţia de asistenţă socială. (...) Avem nevoie de o monitorizare a ordinelor de restricţie, pentru că neavând un sistem de monitorizare, una dintre victime a fost ucisă, iar agresorul s-a sinucis câteva ore mai târziu. Şi avem nevoie de ordin de restricţie în regim de urgenţă", a explicat Ioana Cazacu.
Managerul de proiect, Adrian Chesnoiu, a precizat că dacă o persoană este agresată şi se află într-o situaţie de urgenţă, care îi pune viaţa în pericol, cel mai bine este să apeleze numărul 112 pentru scurtarea timpului de intervenţie.
"Dacă este un pericol subsecvent, poate suna la 0800 500 333, iar operatorii vor discuta cu ea pentru a prelua date în vederea întocmirii fişei unice de caz care se va transforma în dosar de management al cazului. Violenţa domestică nu este un fenomen care se întâmplă o dată, ci e vorba de o stare de vulnerabilitate şi de o perioadă mai lungă", a explicat managerul de proiect, precizând că unul dintre operatori va asigura ulterior monitorizarea cazurilor pentru a vedea ce servicii i-au fost oferite fiecărei victime.
Proiectul "START- O viaţă de calitate în siguranţă!" urmăreşte dezvoltarea, la nivel naţional, a unor mecanisme şi proceduri care să genereze beneficii, pe termen lung, pentru toate persoanele aflate în situaţii de risc în ceea ce priveşte violenţa domestică şi traficul de persoane.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:30
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
astăzi, 18:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 985. Un oficial ucrainean afirmă că este necesară mobilizarea a 500.000 de oameni / Boris Johnson e optimist că Trump va ajuta în continuare Kievul dacă va câştiga alegerile / 14 răniţi în Harkov, în urma atacurilor ruseşti