Camelia Bogdan rămâne judecător în dosarul lui Vîntu, cererea de recuzare a fost respinsă

Dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu este judecat pentru favorizarea lui Nicolae Popa va fi dezbătut de acelaşi judecător, Camelia Bogdan, după ce cererea de recuzare formulată de avocaţii omului de afaceri a fost respinsă.

Urmărește
17 afișări

Instanţa Tribunalului Bucureşti nu a stabilit încă un termen viitor în proces.

Ceererea de recuzare a fost formulată în urmă cu o zi, când Sorin Ovidiu Vîntu a venit la Tribunalul Bucureşti într-un scaun cu rotile şi a declarat, în faţa judecătorului Camelia Bogdan că nu are încredere în judecata ei şi că nu vrea să fie audiat de acest magistrat.

Unul dintre avocaţii lui Vîntu a susţinut cererea de recuzare motivând că judecătorul Camelia Bogdan ar fi fiica unuia dintre păgubiţii FNI, Nicolae Bogdan, care s-ar regăsi şi ca parte civilă în dosarul privind prăbuşirea Fondului de Investiţii şi în care a fost condamnat Nicolae Popa.

Dezbaterea cererii de recuzare a instanţei a fost amânată pentru miercuri, când a fost respinsă.

La ultimul termen de judecată, din 25 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a amânat pentru 15 februarie judecarea procesului lui Sorin Ovidiu Vîntu, după ce a luat act că acesta este internat în spital.

Avocaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu au depus atunci în instanţă două radiografii, arătând că omul de afaceri a suferit o "fractură rotuliană dreaptă", motiv pentru care a fost internat la Spitalul de Urgenţă "Floreasca" din Capitală.

Aceştia au cerut instanţei să îi ridice interdicţia de a părăsi ţara pentru a putea merge la Viena să se opereze. Potrivit avocaţilor, Vîntu preferă să facă intervenţia chirurgicală pentru fractura la genunchi la clinica din Viena unde anterior a fost operat la inimă deoarece va necesita "cu siguranţă" anestezierea clientului lor, care are probleme cardiace.

Sorin Ovidiu Vîntu spunea, într-un comunicat remis, în 19 ianuarie, în replică la un articol de presă, că în urmă cu două zile a suferit un accident - o triplă fractură la rotulă care îl imobilizează la pat vreme de trei săptămâni, perioadă în care este programat un termen al procesului său.

Omul de afaceri a reacţionat la un articol de presă care sugera că la termenul din 25 ianuarie al procesului său va invoca motive medicale pentru a nu se prezenta la instanţă.

Vântu acuza "eforturile stridente ale judecătoarei Camelia Bogdan de a minimaliza şi ridiculiza" starea sa de sănătate şi aprecia că materialul de presă nu face decât să le secondeze.

"V-aţi obişnuit, probabil, cu indivizi care apar în faţa instanţelor să reclame fie amestecul politicului, fie starea de sănătate. De aceea, nu voi invoca nici amestecul lui Băsescu, nici starea mea de sănătate. Drept urmare, vă asigur că sunt sănătos tun şi foarte bun prieten cu Traian Băsescu", mai scria omul de afaceri.

În 12 octombrie 2010, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au trimis în judecată pe Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan pentru favorizarea infractorului şi pe Alexandru Stoian pentru complicitate la această infracţiune.

La două termene, judecătorul a avut obiecţii în legătură cu documentele medicale invocate în instanţă.

La termenul din 17 decembrie 2010, judecătorul Camelia Bogdan a cerut lămuriri în legătură cu un bilet medical, depus anterior la dosar, care ar proveni de o clinică vieneză unde sunt tratate probleme cardiologice, dar care este semnat de un ginecolog.

Judecătorul Camelia Bogdan a spus că nu înţelege de ce un act medical ce viza probleme cardiologice este semnat de un medic ginecolog.

La termenul din 10 ianuarie 2011, unul dintre avocaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu a justificat absenţa de la proces a clientului său prin faptul că acesta s-a prezentat la Spitalul de Urgenţă "Floreasca", unde i s-a făcut o injecţie şi unde a fost oprit pentru alte investigaţii.

Judecătorul Camelia Bogdan a susţinut însă că, în condiţiile în care Vîntu este obligat să se prezinte la fiecare termen al procesului, motivul lipsei sale trebuie susţinut cu acte justificative emise de Spitalul "Floreasca". Avocaţii au intenţionat să prezinte un document medical, dar magistratul a susţinut că nu poate fi luat în calcul din cauza datei la care a fost emis şi că vrea să telefoneze la Spitalul "Floreasca" pentru a verifica informaţia privind internarea lui Vîntu.

Magistratul Tribunalului Bucureşti a solicitat atunci Spitalului "Floreasca" să trimită informaţii privind motivul pentru care acesta a fost internat în unitatea sanitară în 10 ianuarie, ziua în care trebuia să se prezinte la proces.

Judecătorul mai arăta atunci că dacă se mai întâmplă "ca inculpatul să se interneze în ziua de proces", va fi "antamată problema respectării obligaţiei impuse acestuia, aceea de a se prezenta la proces ori de câte ori este chemat".

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie, la TVR, că ar trebui reglementată legal situaţia în care medicii pot gestiona cazuri de arest preventiv, menţionând că aceştia ar trebui să fie selecţionaţi.

"Ce cred că trebuie să rezolvăm? Nu mai trebuie, aşa cum politicienii n-au dreptul să stabilească în locul judecătorilor şi procurorilor, la fel nici medicii n-au dreptul să stabilească în locul judecătorilor şi procurorilor. Va trebui să facem un serviciu specializat pentru cei cărora le plesnesc rotulele când sunt chemaţi la Tribunal, altora le plesneşte inima, altii leşină, alţii devin foarte bolnavi, desi, altfel, sunt extraordinar de vioi. Deci, va trebui să gândim un sistem în care asistenţa medicală să fie dată de un număr cert de medici, care sunt certificati a fi morali. (...) Nu putem amesteca justiţia cu medicina, cum n-o putem amesteca nici cu politica", a spus preşedintele, propunând ca certificatele să fie date de "instituţii ale statului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici