Camera de Comerţ româno-olandeză: Aderarea la Schengen, benefică. Haga să ne asculte argumentele

Camera de Comerţ româno-olandeză susţine ferm aderarea României la Schengen, benefică pentru libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor, precizând că a subliniat oficialilor olandezi enormele oportunităţi economice şi ar fi în interesul tuturor ca autorităţile de la Haga să le asculte argumentele.

Urmărește
1142 afișări
Imaginea articolului Camera de Comerţ româno-olandeză: Aderarea la Schengen, benefică. Haga să ne asculte argumentele

Camera de Comerţ româno-olandeză: Aderarea la Schengen, benefică. Haga să ne asculte argumentele (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Aderarea României la zona Schengen ar fi benefică atât pentru libera circulaţie a persoanelor, cât şi a bunurilor. Va facilita astfel comerţul intra-comunitar şi ar putea stimula atractivitatea României pentru investiţiile străine directe în sectoare precum producţia, asamblarea, transportul şi logistica. Olanda este deja cel mai mare investitor străin în România şi suntem de părere că accederea României în zona Schengen ar fi de asemenea în interesul comunităţii olandeze de afaceri, conducând la intensificarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări", a declarat Peter de Ruiter, preşedintele Camerei de Comerţ româno-olandeze (NRCC), citat într-un comunicat de presă al organizaţiei remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Peter de Ruiter a subliniat că, pe baza discuţiilor organizaţiei cu Ministerul român al Afacerilor Externe, precum şi cu alte autorităţi publice, consideră că România îndeplineşte condiţiile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen.

"Ţara a făcut investiţii considerabile pentru securizarea graniţelor sale estice şi de sud-vest, în echiparea forţelor de poliţie şi a celor de grăniceri şi vameşi. Consideraţiile politice nu ar trebui să interfereze cu procesul de aderare a României la spaţiul Schengen. Acest lucru ar trebui să fie judecat exclusiv din punct de vedere tehnic", a adăugat Peter de Ruiter.

El a precizat că NRCC a lucrat în ultimul an cu Ministerul român al Afacerilor Externe pentru a îmbunătăţi percepţia României în Olanda, organizând o serie de întâlniri cu factori cheie de răspundere olandezi şi prezentând argumentele României.

"Organizaţia noastră a subliniat în permanenţă oficialilor olandezi, precum şi marilor investitori olandezi, enormele oportunităţi economice pe care le oferă România în diferite sectoare precum transportul şi logistica, agricultura, energia, managementul apelor menajere şi utilităţile. Suntem de părere că ar fi în interesul tuturor ca autorităţile de la Haga să ne asculte argumentele", a declarat Richard Reese, directorul executiv al NRCC.

Şi organizaţia Dutch Romanian Network, a oamenilor de afaceri olandezi din România, s-a pronunţat împotriva deciziei guvernului din Olanda de a respinge intrarea României în zona Schengen.

Decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen se amână pentru o dată neprecizată, după ce preşedinţia poloneză a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect.

Preşedinţia poloneză a UE a anunţat că două state au făcut imposibilă adoptarea unei decizii privind Schengen, arătând că România şi Bulgaria au primit promisiunea, la data aderării la UE, că dacă îndeplinesc condiţiile necesare vor fi admise în Schengen, însă "promisiunea a fost încălcată".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici