Camera Deputaţilor a adoptat Ordonanţa pentru cumularea pensiei speciale cu cea publică şi premierea angajaţilor ANAF

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, legea de aprobare a OUG 116/2017 care instituie un mecanism de premiere a angajaţilor ANAF din sumele colectate ca venituri la bugetul de stat şi elimină interdicţia cumulării pensiei speciale cu pensia publică.

Urmărește
1482 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor a adoptat Ordonanţa pentru cumularea pensiei speciale cu cea publică şi premierea angajaţilor ANAF

Camera Deputaţilor a aprobat Ordonanţa pentru cumularea pensiei speciale cu cea publică şi premierea angajaţilor ANAF

”Începând cu anul 2018, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin înfiinţarea unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, poate reţine, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, rămase definitive în sistemul căilor de atac, reprezentând: a) impozite, taxe şi contribuţii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silită; b) obligaţii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silită; c) valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală; d) repararea prejudiciului material şi sume confiscate prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, stinse prin încasare, valorificare sau executare silită”, prevede OUG care a trecut, miercuri, la votul din Camera Deputaţilor.

Actul normativ prevede că fondul de 15% se utilizează pentru acordarea de premii lunare personalului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

De asemenea, OUG 116/2017 aprobată de deputaţi, în şedinţa de miercuri, prevede modificarea legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul în care „Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale”.

Ordonanţa de urgenţă 116/2017 a eliminat o prevedere care spunea că pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizaţie pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special.

OUG elimină şi o prevedere care se referea la faptul că de pensie de invaliditate pentru boli obişnuite şi accidente care nu au legătură cu munca, beneficiază persoanele care au realizat stagiu de cotizare de cel puţin 2 ani din ultimii 5 ani anteriori datei încadrării în grad de invaliditate.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici