Camera Deputaţilor: Primarii şi şefii CJ membri în AGA ale serviciilor de utilităţi publice nu mai sunt incompatibili. REACŢIA şefului ANI

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect care prevede ca primarii sau preşedinţii de CJ să fie reprezentanţii comunităţilor în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, deputatul PDL Tinel Gheorghe arătând că puterea încearcă să-i scape de justiţie pe incompatibili.

Urmărește
400 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor: Primarii şi şefii CJ membri în AGA ale serviciilor de utilităţi publice nu mai sunt incompatibili. REACŢIA şefului ANI

Camera: Primarii şi şefii CJ membri în AGA ale serviciilor de utilităţi publice nu mai sunt incompatibili. REACŢIA şefului ANI (Imagine: Laszlo Mihaly/ Mediafax Foto)

Proiectul de lege a fost iniţiat de şase deputaţi PSD printre care Florin Iordache şi Marian Neacşu.

Iniţiatorii au precizat că “în practica administrativă s-a apreciat că este legal ca primarii, respectiv preşedinţii consiliilor judeţene să reprezinte unităţile administrativ-teritoriale în adunarea generală a asociaţiei şi în consiliul director”.

“Dată fiind inexistenţa unor prevederi exprese, ANI a apreciat, în opinia noastră, în mod abuziv, cu exces de putere, că funcţiile de primar şi preşedinte al consiliului judeţean sunt incompatibile cu calitatea de reprezentant al comunei, oraşului, municipiului şi judeţului în adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară. Iată de ce considerăm că se impune ca această situaţie să fie reglementată fără echivoc, stabilindu-se în mod expres faptul că primarii şi preşedinţii CJ sunt reprezentanţi de drept ai unităţilor administraiv-teritoriale în adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, calitate pe care o pot delega prin act administrativ”, au explicat iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Astfel, propunerea legislativă prevede că, “prin derogare de la prevederile art.37 şi art.92 din Legea nr.215/2001, statutul şi actul constitutiv ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice se aprobă prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale membre şi se semnează, în numele şi pe seama acestora, de primarii unităţilor administrativ-teritoriale asociate şi/sau, după caz, de preşedinţii consiliilor judeţene care sunt reprezentanţi ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiei; primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene îşi pot delega calitatea de reprezentant în adunarea generală a asociaţiei, prin dispoziţie”.

La dezbateri, liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheoghe, a arătat că prin această propunere legislativă se încearcă să fie scăpaţi primarii incompatibili, dar acest lucru nu se poate întâmpla, pentru că legea nu se aplică retroactiv. El a mai spus că, în acest caz, se încearcă obţinerea unei clemenţe din partea judecătorilor în privinţa incompatibililor, având în vedere că se adoptă acest proiect.

Proiectul a fost respins anterior de Senat, iar acum a fost adoptat de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 215 voturi ”pentru”, 36 de voturi ”împotrivă” şi 62 de abţineri.

După adoptarea proiectului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a arătat că asupra acestui proiect a fost dezbatere în comisia de industrii şi a fost avizat favorabil de către Guvern.

“Deocamdată, el (proiectul - n.r.) este rezultatul punctelor de vedere convergente ale Comisiei Europene şi Guvernului. Niciunul dintre parlamentari nu se află în situaţia de a fi consilier local sau primar. Legile lucrează pentru viitor, aşteptăm să vedem dacă este contestat la Curtea Constituţională. Toată lumea a votat acest proiect de lege, din punctul meu de vedere nu îndeplinesc decât procedurile, la dezbateri nu a fost nimeni care să aibă o opinie contrară. Dacă Preşedinţia sau vreun grup vor contesta, se va întoarce în Parlament. Nu văd cum afectează activitatea ANI toată activitatea pe care o apreciez”, a afirmat Zgonea.

Deputatul PDL Tinel Ghoerghe a arătat că au fost discuţii încă din toamnă pe această temă. “Au fost discuţii încă de astă toamnă că vor să-i compatibilizeze pe cei găsiţi de ANI incompatibili pe tema modului de reprezentare în consiliul de administraţie al acelor societăţi utilitare înfiinţate de primării şi de consilii judeţene şi acum au modificat legea în sensul dorit de primari şi de preşedinţii CJ. După părerea mea, nu le-au făcut un bine, pentru că atacă o lege şi dau satisfacţie baronilor locali găsiţi incompatibili de ANI pe o lege din 2001”, a mai spus Tinel Gheorghe.

Contactat de Gândul, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a susţinut că Agenţiei nu i s-a cerut niciodată punctul de vedere pe parcursul trecerii acestei legi prin Parlament. "E o nouă zi de marţi la fel de neagră ca cea din decembrie", a comentat Georgescu, arătând că în momentul promulgării legea va produce două efecte importante: dosarele aflate pe rolul instanţelor vor primi cel mai probabil decizii favorabile, iar verificările actuale ale ANI în cazul aleşilor locali care sunt şi membri ai AGA în regii autonome locale vor fi blocate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici