Cameră multisenzorială inaugurată la Liceul Special „Moldova” pentru copiii cu deficienţe de vedere

Liceul Special „Moldova” inaugurează o cameră de stimulare multisenzorială, destinată terapiilor specifice de recuperare realizate cu elevii liceului.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Cameră multisenzorială inaugurată la Liceul Special „Moldova” pentru copiii cu deficienţe de vedere

Cameră multisenzorială inaugurată la Liceul Special „Moldova” pentru copiii cu deficienţe de vedere

Liceul Special „Moldova” şcolarizează elevi cu deficienţe de vedere din toată zona Moldovei, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, oferindu-le servicii specializate pentru educaţie, deprinderi de viaţă independentă şi terapii specifice.

Camera multisenzorială este un mediu în care experienţele sunt utilizate pentru a dezvolta simţurile restante ale copiilor cu deficienţe senzoriale, în vederea compensării simţului pierdut. Exerciţiile realizate în cameră favorizează relaxarea, dezvoltă noi căi de exprimare axate pe senzorial şi sporesc receptivitatea copiilor, contribuind la procesul de terapie. 

Camera multisenzorială de la Liceul „Moldova” este realizată în cadrul proiectului  „Culori dincolo de umbre” finanţat cu suma de 95.519 lei  de Fundaţia Orange România prin programul „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2014.

Acest proiect se va desfăşura în cadrul şcolii pe o perioadă de 6 luni, timp în care vor fi acordate servicii terapeutice celor 120 de elevi deficienţi de vedere (cu deficienţă gravă/accentuată şi asociată), ce urmează cursurile liceului în anul şcolar curent. Copiii vor participa săptămânal la sesiuni de terapie specifică de recuperare constând în exerciţii de stimulare vizuală, auditivă, olfactivă şi tactilă.

Camera de stimulare multisenzorială va funcţiona în incinta liceului şi după încheierea acestui proiect, continuând să ofere beneficii importante generaţiilor viitoare de elevi.

Ca activităţi conexe în proiect, Liceul va elabora un Ghid de bune practici pentru utilizarea echipamentelor din cadrul camerei şi va organiza o serie de sesiuni de informare şi conştientizare privind beneficiile implementării proiectului, atât la nivelul instituţiei, cât şi la nivelul comunităţii locale.

„Ne bucurăm foarte mult că Liceul Moldova, una dintre cele mai importante unităţi de învăţământ special din ţară, va putea oferi de acum încolo elevilor săi terapii în cadrul camerei multisenzoriale. Aceste terapii vor avea o contribuţie importantă la procesul de recuperare a copiilor. Mulţumim Fundaţiei Orange România pentru sprijinul acordat în realizarea practică a acestui proiect foarte important pentru liceul nostru.” a declarat Profesor Margareta Pristavu, Director al Liceului Special „Moldova”.

„Activităţile realizate cu copiii cu deficienţe senzoriale în cadrul unei camere de stimulare au un rol deosebit în terapiile efectuate. Suntem încrezători că acest proiect va aduce beneficii importante elevilor Liceului Special Moldova, contribuind astfel la recuperarea şi mai departe la integrarea lor socială.” a adăugat Simona Penescu, Coordonator Comunicare la Fundaţia Orange.

Liceul Special „Moldova” din Tȋrgu Frumos, judeţul Iaşi este singura şcoală pentru elevi cu deficienţe senzoriale de vedere din zona Moldovei. Ȋnfiinţat ȋn anul 1961, liceul şcolarizează ȋn prezent 120 elevi cu vârsta cuprinsă ȋntre 6 si 20 de ani cu deficienţe de vedere şi deficienţe asociate. Pe lângă disciplinele obligatorii studiate, şcoala oferă şi servicii specializate (cabinete de asistenţă psihopedagogică, kinetoterapie, orientare şi mobilitate), precum şi cabinete (de gastronomie şi de igienă), care ajută la dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă. Liceul Special „Moldova” dispune şi de internat, unde elevii locuiesc pe parcursul anului şcolar.

Fundaţia Orange România este o organizaţie non-guvernamentală care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Anual, prin fondul de finanţare “Lumea prin culoare şi sunet”, Fundaţia Orange oferă granturi pentru organizaţii neguvernamentale care desfăşoară proiecte de sănătate, educaţie, cultură şi integrare socială în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi de auz şi/sau de vedere.
Pentru mai multe informaţii vă rugăm vizitaţi http://www.fundatiaorange.ro/.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici