Camere asistate de inteligenţă artificială vor asigura monitorizarea video a transporturilor de lemn

  • Transporturile de lemn vor fi monitorizate printr-un sistem naţional dotat cu camera asistate de inteligenţă artificială.
  • Autorităţile au lansat licitaţia pentru implementarea proiectului.
Urmărește
314 afișări
Imaginea articolului Camere asistate de inteligenţă artificială vor asigura monitorizarea video a transporturilor de lemn

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, aflat împreună cu ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, în judeţul Bacău, a anunţat lansarea licitaţiei pentru implementarea sistemului naţional de monitorizare video a transporturilor de lemn cu ajutorul unor camere video asistate de inteligenţă artificială interconectat cu SUMAL.

Anunţul a fost publicat în SEAP sâmbătă , iar termenul de depunere a ofertelor este 12 decembrie 2023.

Licitaţia are o valoare totală de 44,42 milioane de lei şi vizează instalarea a 350 puncte de supraveghere cu câte 2 camere LPR (license plate recognition) şi o cameră de analiză avansată. Vor fi realizate şi 11 dispecerate dotate cu videowall şi staţie de lucru performantă: 2 centrale (la MMAP şi la Garda Forestieră Naţională) şi 9 teritoriale la Gărzile Forestiere din ţară.

„Această achiziţie va contribui la reducerea numărului de transporturi de material lemnos fără documente de provenienţă, la identificarea abaterilor de la traseele stabilite, a transporturilor multiple realizate în baza aceluiaşi aviz de însoţire şi a volumelor transportate în plus/minus faţă de cele înscrise în avizul de însoţire. Inima sistemului va fi reprezentată de dezvoltarea unor algoritmi ghidaţi de inteligenţă artificială care vor analiza fiecare transport de lemn pentru a identifica dacă acesta este sau nu declarat în SUMAL şi dacă datele declarate în avizul de însoţire corespund realităţii. Sunt foarte optimist în ceea ce priveşte eficienţa acestui sistem informatic care va permite generarea de alerte, de rapoarte şi indicatori statistici pentru a dirija procesul de analiză de risc şi alocare a resurselor de control fizic în teren”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Potriv it Ministerului Mediului, ee continuă astfel implementarea proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control şi monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Proiectul are o alocare totală de 229.080.000 lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici