Camere de supraveghere în sectorul 2 pentru prevenirea infracţiunilor stradale. În ce intersecţii sunt instalate

Aproape 200 de camere video de supraveghere pentru prevenirea infracţiunilor stradale sunt instalate în intersecţiile din Sectorul 2 al Capitalei, iar până în 2013 numărul acestora va ajunge la 700, Bucur Obor, Delfinului, Ziduri Moşi, Kaufland şi Iancului fiind identificate ca zone vulnerabile.

Urmărește
2322 afișări
Imaginea articolului Camere de supraveghere în sectorul 2 pentru prevenirea infracţiunilor stradale. În ce intersecţii sunt instalate

Camere de supraveghere în sectorul 2 pentru prevenirea infracţiunilor stradale. În ce intersecţii sunt instalate (Imagine: Catalin Lupu/Mediafax Foto)

Primarul Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, a declarat, vineri, că în urma instalării în principalele intersecţii a camerelor video s-a constatat o scădere a infracţionalităţii în această zonă administrativ-teritorială a Capitalei.

Astfel, în principale intersecţii din Sectorul 2 al Capitalei funcţionează în prezent 185 de camere video, urmând ca după finalizarea sistemului de monitorizare, în 2013, să fie funcţionale peste 700.

Onţanu a precizat că încă din 2009 au fost montate 90 de camere video, iniţial în 31 de intersecţii principale din Sectorul 2, în prezent fiind funcţionale 185, ultimele 95 fiind instalate în cartierele Baicului şi Creanga.

Potrivit primarului Onţanu, în 2012 vor mai fi montate 54 de camere video în zona Plumbuita-Petricani-Steaua Roşie şi alte 480 "în restul zonelor din Sectorul 2 care nu sunt monitorizate încă".

Astfel, după finalizarea implementării proiectului privind monitorizarea video vor funcţiona nonstop 719 camere video.

Potrivit reprezentanţilor autorităţii locale, camerele video au fost amplasate în urma analizelor comune făcute de Poliţia Capitalei, Poliţia Locală a Sectorului 2 şi Brigada Rutieră, fiind acoperite în principal nodurile importante de circulaţie şi principalele zone vulnerabile.

Monitorizara acestor zone vulnerabile a dus la scăderea infracţionalităţii stradale. Astfel, în urma monitorizării făcute în anul 2010 au fost raportate peste 2.300 de incidente, iar în 2011 numărul acestora a scăzut la aproximativ 1.800.

"Din punct de vedere al infracţionalităţii s-au identificat zonele Bucur Obor - Aleea cu Ceas, Delfinului, Ziduri Moşi, Kaufland şi Iancului", a precizat primarul Neculai Onţanu.

De asemenea, un sistem de supraveghere video a fost instalat şi în zona Baicului, unde pe lângă cele 47 de camere video au mai fost montate 14 monitorare LCD, un echipament de înregistrare, 11 echipamente de criptare şi 72 de puncte de acces wirelless, precum şi patru servere de management video, zonele ţintă monitorizate fiind intersecţiile, spaţiile de autobuz şi parcurile publice.

În zona Baicului sunt monitorizate video şi supravegheate şapte obiective zonale - intersecţii şi străzi, cinci obiective de interes public, printre care două grădiniţe şi o şcoală, precum şi străzile limitrofe Spitalului Fundeni.

În primele luni ale acestui an, în zona Baicului au fost raportate 60 de incidente, din care opt evenimente rutiere, 25 de ordine publică, restul vizând depozitarea de deşeuri, traficul de ţigări şi comerţul stradal neautorizat.

Primarul Sectorului 2 a mai spus că în zona Ion Creangă sistemul de monitorizare funcţionează de la sfârşitul anului 2011, fiind supravegheate şi monitorizate video şatru obiective zonale şi şapte obiective de interes public, printre care două şcoli şi un liceu. În zona Ion Creangă, în primele două luni ale anului au fost raportate 47 de incidente.

Instalarea de camere video va continua atât în 2012, cât şi în 2013, când vor fi montate alte 480 de dispozitive de supraveghere, dintre care aproape 300 pe clădiri şi restul pe stâlpi.

Tot anul acesta va fi implementat şi "Sistemul de supraveghere video pentru creşterea siguranţei sociale şi prevenirea criminalităţii în arealul Plumbuita". Astfel, vor fi instalate 54 de camere video, 15 echipamente de criptare, 13 monitoare LCD în zona cuprinsă între malul Lacului Plumbuita, Şoseaua Petricani, Şoseaua Colentina, strada Doamna Ghica şi străzile adiacente ale acesteia.

Potrivit autorităţilor locale, finanţarea întregului sistem de monitorizare video din Sectorul 2 a fost realizată din fonduri structurale şi de la bugetul local.

La conferinţa de presă organizată pentru prezentarea rezultatelor monitorizării a fost prezent şi prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaiei, care a precizat "că prevenţia în sistemul infracţional reprezintă scăderea cu 10 la sută a infracţionalităţii".

"Prin Legea Poliţiei Locale, niciun primar nu mai poate spune că siguranţa socială şi securitatea locuitorilor sunt atributul exclusiv al Ministerului Administraţiei şi Internelor, acestea devenind atributul comun al ministerului şi autorităţilor locale", a spus Atănăsoaiei.

Potrivit prefectului, în 2009 au fost înregistrate în Capitală 18.020 de infracţiuni stradale, în timp ce în 2011 numărul acestora a scăzut la 17.600.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici