Camerele video montate în pasajele pietonale nu au fost niciodată conectate la dispeceratul Poliţiei

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a montat camere moderne de supraveghere în toate pasajele pietonale renovate în ultimii patru ani, dar niciunul dintre sistemele video nu a fost conectat la dispeceratul Poliţiei Locale, astfel că nimeni nu a monitorizat vreodată imaginile înregistrate.

Urmărește
2107 afișări
Imaginea articolului Camerele video montate în pasajele pietonale nu au fost niciodată conectate la dispeceratul Poliţiei

Camerele video montate în pasajele pietonale nu au fost niciodată conectate la dispeceratul Poliţiei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La mai bine de patru ani de când a fost renovat Pasajul Latin, din centrul Bucureştiului, sistemul de monitorizare video din interiorul acestuia nu este încă funcţional. Deşi în subteran au fost montate opt camere video moderne de supraveghere, acestea nu au fost niciodată conectate şi la dispeceratul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, dar nici la un alt centru de pază. Mai mult, unele dintre aceste dispozitive de supraveghere au fost vandalizate şi distruse, la fel ca întregul Pasaj Latin, care în prezent are pereţii mâzgăliţi de la un capăt la altul, neoanele au fost sparte, zidurile sunt dărâmate, iar lifturile pentru persoanele cu dizabilităţi sunt nefuncţionale.

Într-un răspuns transmis MEDIAFAX, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti susţine că sistemul de monitoriare video a Pasajul Latin nu a fost conectat la dispeceratul Poliţiei Locale deoarece nu se află în administrarea sa.

,,În ceea ce priveşte Pasajul Latin, menţionăm că acesta se află în administrarea Primariei Sectorului 3, instituţie care a realizat şi lucrările de refacere a pasajului. Pentru mai multe informaţii vă rugăm să vă adresaţi Primăriei Sectorului 3”, a transmis biroul de presă al PMB.

În replică, Primăria Sectorului 3 susţine că singura responsabilitate pe care o are este curăţenia din Pasajul Latin, deoarece administrarea şi supravegherea acestuia revin Primăriei Capitalei.

,,Primăria Sectorului 3 asigură zilnic curăţenia în Pasajul Latin, dar de amenajarea, mentenanţa, precum şi de paza acestuia se ocupă Primăria Municipiului Bucureşti. Vă rugăm să vă adresaţi acestei instituţii pentru a obţine informaţii privind aspectul şi paza pasajului”, se arată în răspunsul transmis MEDIAFAX de biroul de presă al Primăriei Sectorului 3.

Nici Primăria Generală a Bucureştiului şi nici cea a Sectorului 3 nu au răspuns, conform legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes general, solicitărilor agenţiei de presă MEDIAFAX de a preciza cine a realizat lucrările de renovare a pasajului şi nici dacă recepţia finală a acestor lucrări, în baza căreia ar fi trebuit realizată plata, a fost făcută.

Pasajul Latin (fostul pasaj Lipscani) subtraversează Bulevardul I.C. Brătianu, realizând legătura între Piaţa Roma, la capătul străzii Lipscani şi Biserica Sfântul Gheorghe Nou. În anul 2012 a fost renovat în totalitate şi au fost montate basoreliefuri şi imagini care reprezentau războiul daco-roman. Investiţia totală a muncipalităţii a fost de aproximativ patru milioane de lei şi a constat inclusiv în montarea sistemului de supraveghere video, pe care, însă, nu l-a mai conectat la dispeceratul Poliţiei Locale.

O situaţie similară este întâlnită şi la pasajele pietonale ,,Parc Herăstrău 1” şi ,,Parc Herăstrău 2”, care au fost renovate în perioada 2013-2015 şi date în folosinţă în vara anului trecut. Ambele sunt dotate cu sisteme video moderne de supraveghere, dar care nu au fost conectate la un dispecerat de monitorizare, deoarece nici până în prezent nu a fost realizată recepţia finală a lucrărilor.

,,Recepţia la terminarea lucrărilor la pasajele Herăstrău 1 şi Herăstrău 2 este în curs de finalizare. După finalizarea recepţiei, camerele vor fi conectate la dispeceratul Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti”, se arată în răspunsul transmis MEDIAFAX de biroul de presă al PMB.

Cele două pasaje subtraversează bulevardul Kiseleff şi fac legătura între Turnurile Gemene de la intrarea în Pavilionul Expoziţional Romexpo, respectiv capătul tramvaiului 41 şi parcul Herăstrău. Ambele fac parte din proiectul de amenajare a Pasajului auto de la Casa Presei, în valoare totală de peste 60 de milioane de lei. Acestea au fost dotate cu sisteme eficiente de iluminare, pe pereţi au fost montate rame luminoase de mari dimensiuni cu fotografii ale Bucureştiului şi susteme moderne de supraveghere video, care, însă, nu sunt conectate în acest moment la niciun dispecerat care să monitorizeze imaginile filmate de acestea.

,,Vă comunicăm faptul că, atât în cazul Pasajului Latin cât şi în cazul Pasajelor Herăstrău 1 şi 2, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti nu a fost înştiinţată de instalarea de camere de supraveghere şi nici nu a primit solicitări din partea vreunei instituţii pentru monitorizarea acestor camere. Ca urmare, în acest moment Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti nu monitorizează niciuna dintre locaţiile menţionate”, se arată în răspunsul transmis MEDIAFAX de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti.

Drept urmare, pasajele pietonale în renovarea cărora s-au investit milioane de euro din banii colectaţi prin taxe şi impozite de la bucureşteni au fost vandalizate, iar parte din decoruri au fost distruse.

La începutul lunii septembrie, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că a fost constituită o comisie de analiză la nivelul municipalităţii pentru a stabili în responsabilitatea cărei instituţii se află paza şi întreţinerea pasajelor pietonale, dar nu a precizat nici componenţa acestei comisii, nici concluziile la care au ajuns după aproape trei săptămâni de verificări.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici