Campanie AEP: Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidenţiale şi la parlamentare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a demarat o campanie de promovare a modalităţilor de exercitare a votului la alegerile prezidenţiale şi la alegerile parlamentare din anul 2024, destinată cetăţenilor români cu drept de vot din afara ţării.

Urmărește
71 afișări
Imaginea articolului Campanie AEP: Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidenţiale şi la parlamentare

Campania de informare a AEP pentru promovarea votului prin corespondenţă şi la secţiile de votare din străinătate, realizată în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, se desfăşoară în nouă dintre principalele aeroporturi internaţionale din ţară, dar şi prin intermediul canalelor de comunicare tradiţionale şi digitale.

„Informarea corectă şi promptă a alegătorilor este fundamentul alegerilor democratice şi constituie una dintre principalele preocupări ale AEP. (...) Dorim să ne asigurăm că (românii din străinătate) îşi cunosc drepturile electorale, dar şi responsabilităţile care decurg din respectarea regulilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor libere şi corecte. Prin prezenţa în principalele aeroporturi internaţionale din ţară ne propunem ca mesajele referitoare la exercitarea dreptului de vot să ajungă la cât mai mulţi alegători români”, a declarat preşedintele AEP, Toni Greblă.

În incinta Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” din Bucureşti, au fost amplasate marţi, panouri şi standuri mobile cu pliante care conţin informaţii utile destinate alegătorilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, inclusiv în ceea ce priveşte înscrierea pe portalul web www.votstrainatate.ro în vederea exprimării dreptului de vot prin corespondenţă.

Toţi cetăţenii români cu drept de vot care se află în străinătate, indiferent dacă au sau nu domiciliul sau reşedinţa acolo, pot vota la alegerile din 2024. Votul poate fi făcut fie prin corespondenţă (exclusiv pentru cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate), fie la secţia de votare. Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorii trebuie să completeze formularul de pe site până la data de 10 noiembrie.

Materiale similare urmează să fie amplasate şi în incinta Aeroportului Internaţional „George Enescu” din Bacău, a Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, a Aeroportului Internaţional Craiova, a Aeroportului Internaţional Iaşi, a Aeroportului Internaţional Sibiu, a Aeroportului Internaţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, a Aeroportului Internaţional Transilvania din Târgu-Mureş şi a Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara.

AEP a demarat, încă din anul 2023, o campanie de informare şi conştientizare a alegătorilor români din străinătate cu privire la procesele electorale din acest an. În cadrul campaniei, au fost organizate 12 sesiuni de informare în principalele capitale europene, la care au participat cetăţeni români cu drept de vot din străinătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici