- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.10.2022, 13:16)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Campanie pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la manipulare şi dezinformare / Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, jurnalistă: „Dacă nu ai fapte, nu poţi avea adevăr. Fără adevăr nu poţi avea încredere”
Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alfabetizării în domeniul Mass-Media şi al Informaţiilor, SEAE şi EUvsDisinfo lansează o campanie de informare pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la manipulare şi dezinformare, anunţă, marţi, Comisia Europeană.
Urmărește
185 afișări
EUvsDisinfo îşi lansează, tot marţi, noua pagină „Learn”, disponibilă pe adresa euvsdisinfo.eu/learn/.
„Learn” îşi propune să îi înveţe pe cititori să înţeleagă relevanţa şi fiabilitatea surselor, cum să reacţioneze la dezinformare şi cum să o raporteze. Conform Cadrului de Competenţe Digitale pentru Cetăţeni (DigComp 2.2), recent publicat, aceste abilităţi fac parte din competenţele digitale ale secolului XXI şi sunt esenţiale pentru ca cetăţenii să fie informaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Pagina explică mecanismele, tacticile, naraţiunile cel mai des întâlnire şi descrie actorii din spatele dezinformării şi manipulării informaţionale. Aceasta oferă o imagine asupra ecosistemului mediatic pro-Kremlin şi explică, de asemenea, filozofia care stă la baza manipulării informaţionale şi a interferenţei străine. În partea despre modalităţile de reacţie cititorii pot găsi tehnici simple, pe care le poate aplica oricine, şi se pot antrena cu ajutorul unor chestionare şi jocuri.
Contracararea dezinformării implică un spectru larg de reacţii. Aşa cum în acest an tema Săptămânii Mondiale a Alfabetizării în domeniul Mass-Media şi al Informaţiilor este „Cultivarea încrederii: Un imperativ al alfabetizării în domeniul mass-media şi al informaţiilor”, s-a cerut unor verificatori de fapte şi specialişti în mass-media de renume mondial să vorbească despre încrederea în mass media şi despre modalităţile de combatere a dezinformării.
Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, jurnalistă şi directoare executivă a Rappler, o organizaţie de verificare a faptelor din Filipine, consideră că încrederea este fundamentul democraţiei.
„Dacă nu ai fapte, nu poţi avea adevăr. Fără adevăr nu poţi avea încredere. Fără aceste trei lucruri nu avem o realitate comună, nu avem capacitatea de a rezolva nicio problemă, nu avem democraţie”, a spus Maria Ressa. Ea adaugă: „nu vă gândiţi la dezinformare ca la o minciună, ci ca la un sistem de influenţare a comportamentului. Este ca şi cum ai fi afectat de un virus care îţi schimbă modul în care priveşti lumea”.
Ressa recomandă să nu mai partajaţi conţinut pe reţelele de socializare „dacă vă simţiţi furioşi, dacă urâţi pe cineva sau vă temeţi pentru viitorul vostru – atunci reţelele de socializare vă fac să distribuiţi”.
Potrivit lui Vadym Miskyi, un verificator de fapte din cadrul organizaţiei ucrainene Detector media şi autorul unui podcast despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dezinformarea este o forţă corozivă, creată atunci când faptele sunt distorsionate. Antidotul? Alfabetizarea în domeniul mass-media, şi anume „încrederea în sursa informaţiilor. Puterea de a fi informat”.
Ksenia Luchenko, doctor în filozofie, jurnalistă şi fostă şefă a programelor educaţionale în domeniul mass-media din universităţile ruseşti, remarcă faptul că „propagandiştii şi producătorii conştienţi de falsuri vizează cel mai slab şi mai delicat lucru din fiecare fiinţă umană – sentimentele, traumele, speranţele şi temerile – şi le folosesc cu cinism pentru manipulare”. Ea vede o posibilă soluţie în cunoaştere şi în competenţele digitale: „persoanele cu un nivel ridicat de cunoştinţe mediatice sunt mai puţin predispuse la manipulare; ele nu intră în panică, ci se simt încrezătoare, ceea ce le permite să fie eficiente şi calme”.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe