Campanie cu marş public pentru schimbarea legislaţiei privind drepturile copiilor cu dizabilităţi

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi a lansat o campanie de strângere de semnături pentru schimbarea legislaţiei referitoare la drepturile copiilor cu dizabilităţi, în cadrul căreia va fi organizat şi un marş public, în 21 martie.

Urmărește
419 afișări
Imaginea articolului Campanie cu marş public pentru schimbarea legislaţiei privind drepturile copiilor cu dizabilităţi

Campanie cu marş public pentru schimbarea legislaţiei privind drepturile copiilor cu dizabilităţi (Imagine: www.cedcd.ro)

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a lansat coaliţia "O singură voce pentru dizabilitate" şi o campanie cu acelaşi nume, prin care îşi propune să creeze premisele necesare schimbării cadrului legal privind drepturile copiilor cu dizabilităţi în România şi să atragă atenţia asupra abuzurilor şi discriminării acestei categorii, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

"Prin intermediul acestei campanii, Coaliţia îşi propune să colecteze 100.000 de semnături pentru susţinerea proiectului de lege privind drepturile copiilor cu dizabilităţi", se arată în comunicat.

Primele evenimente ale campaniei vor avea loc de Ziua Internaţională a Sindromului Down, în 21 martie, respectiv un simpozion organizat sub egida Preşedinţiei Camerei Deputatilor şi un marş public în Bucureşti, organizat de CEDCD pe traseul Piaţa Romană - B-dul Lascăr Catargiu - Aviatorilor - Charles de Caulles - Herăstrău, între orele 15.00 şi 17.00.

"Lansarea Campaniei «O singură voce pentru dizabilitate» reprezintă pentru noi un pas important din perspectiva promovării drepturilor copiilor cu dizabilităţi şi, totodată, concretizarea unui amplu efort realizat de CEDCD în ultimul an de activitate. Îmi exprim speranţa că vocile zecilor de mii de copii cu dizabilităţi, aflaţi la marginea speranţei şi a uitării, vor fi auzite, iar problematica respectării drepturilor lor va dobândi atenţia necesară din partea autorităţilor şi a factorilor de decizie", a declarat preşedintele CEDCD, Mădălina Turza.

Simultan cu evenimentele din Bucureşti din 21 martie, în mai multe oraşe din ţară (Câmpina, Constanţa, Petroşani, Deva, Baia Mare, Iaşi etc), membrii Coaliţiei vor organiza evenimente publice similare, pentru a susţine mesajul comun de respect pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi şi necesitatea modificării cadrului legal existent.

De asemenea, în următoarea perioadă, mai mulţi membri şi parteneri strategici ai coaliţiei vor organiza evenimente publice destinate promovării problematicii diferitelor tipuri de dizabilitate.

Datele oficiale arată că în România trăiesc aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 90.000 sunt copii.

"Deşi este o cifră uriaşă raportată la populaţia României, ea nu reflectă realitatea profundă, deoarece aceste cifre reprezintă doar numărul persoanelor înregistrate cu certificate de handicap. Experienţa noastră ne arată că mare parte a familiilor nu şi-au înregistrat copiii din lipsa de informare, prejudecăţi şi din cauza hăţişului birocratic. În una din 45 de familii din România există un copil cu dizabilităţi, iar şansele lor de normalitate în actualul context legal sunt aproape nule. Copiii cu dizabilităţi nu beneficiază de servicii medicale corespunzătoare, de terapii specializate şi nu sunt acceptaţi în şcoli şi grădiniţe. Nu există curiculă adaptată, şcoli accesibilizate, profesori pregătiţi, iar abuzurile şi discriminările sunt un fapt cotidian", se mai arată în comunicatul transmis MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici