Campanie de strângere de fonduri pentru construirea unor centre de cazare a persoanelor cu autism

Un ONG a început o campanie de informare şi de strângere de fonduri pentru construirea unei Case Familiale în Soveja, judeţul Vrancea, în care să fie cazaţi adolescenţi şi adulţi cu autism.

Urmărește
19 afișări

Campania naţională "Omul din spatele autismului" se va derula până în luna decembrie, fiind organizată de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) şi Houston NPA.

Organizatorii campaniei vor să strângă fonduri pentru construirea unei Case Familiale în Soveja, judeţul Vrancea, un centru rezidenţial şi de lucru destinat adolescenţilor şi adulţilor cu autism.

"După vârsta de 18 ani, adultul cu autism poate fi integrat în două tipuri de colectivităţi: într-una din casele familiale private sau de stat, unde locuiesc persoane cu diferite dizabilităţi sau într-un spital de psihiatrie. Din cauza lipsei banilor sau al accesului la casele familiale, cele mai multe familii decid să ţină adultul cu autism acasă. Proiectul Casei Familiale are în vedere în prima etapă achiziţionarea terenului şi construirea primului pavilion în care pot fi instruiţi tinerii cu autism, cu un spaţiu de cazare corespunzător. Urmează construirea celui de-al doilea pavilion şi a unei ferme terapeutice, unde vor lucra şi persoanele cu TSA", spun reprezentanţii ONG-ului, într-un comunicat de presă.

În pavilioanele centrului, tinerii şi adulţii cu autism vor beneficia de terapie ocupaţională, de profesionalizare prin ateliere de art-terapie (pictură, muzică), calculatoare, bucătărie, panificaţie, grădinărit, sub supravegherea personalului specializat.

Proiectul include şi o campanie de informare privind tulburările din spectrul autist. Organizatorii campaniei vor ca oamenii să cunoască faptul că persoanele cu autism au personalitate, pasiuni şi aptitudini, dar şi că autismul nu dispare când copilul creşte şi că este "o tulburare a creierului care interferă adesea cu abilitatea de a comunica şi de a relaţiona cu cei din jur, cu care te naşti, nu o capeţi pe parcurs".


"Prin această campanie, Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România şi Houston NPA doresc să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că în România autismul la tineri şi adulţi reprezintă o problemă gravă, extrem de actuală şi de prezentă, care necesită o legislaţie specială, informare şi conştientizare din partea opiniei publice, direcţionare de resurse şi deschidere socială în faţa acestor persoane", au precizat organizatorii.

În cadrul campaniei va fi organizat şi un maraton pentru autism, în Parcul Izvor, în 3 septembrie, precum şi o conferinţă naţională, în 1-2 octombrie, la Focşani.

"Am putea evita la nesfârşit persoanele adulte cu autism. Am putea să le negăm existenţa, drepturile. Până la urmă, facem asta de atât de mult timp încât a devenit un mod de viaţă. Ce contează că persoanele cu autism şi părinţii acestora strigă în tăcere şi în acelaşi - se pare - limbaj de neînţeles? Îi aşteptăm alături de noi pe toţi cei care doresc să se implice şi să ne ajute!", a declarat Georgeta Crişu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici