Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Zonele de picnic, controlate în perioada minivacanţei de 1 Mai

Zonele amenajate pentru activităţi de picnic, zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic şi cele turistice vor fi controalate în perioada minivacanţei de 1 Mai, de echipe mixte formate din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Gărzii de Mediu, Poliţiei Locale şi Jandarmeriei.

Urmărește
397 afișări
Imaginea articolului Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Zonele de picnic, controlate în perioada minivacanţei de 1 Mai

Campanie Mediafax "Viaţa după grătar": Zonele de picnic, controlate în perioada minivacanţei de 1 Mai (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Controalele şi inspecţiile pentru monitorizarea activităţilor de picnic şi a modului de aplicare a Legii 54/2012 - Legea picnicului au fost dispuse de ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, şi vor avea loc în perioada 1-4 mai, în contextul deschiderii sezonului turistic şi a minivacanţei de 1 Mai.

"Astfel, în această perioadă, echipe mixte formate din comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, reprezentanţi ai Poliţiei Locale şi ai Jandarmeriei vor desfăşura acţiuni de patrulare în zonele special amenajate pentru activităţi de picnic, în zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic, dar şi în zonele turistice şi în zonele de afluenţă publică consacrate, pentru a asigura respectarea prevederilor legale", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX.

Controale în zonele de picnic au avut loc şi în perioada Paştelui, respectiv din 19 până în 22 aprilie, în urma cărora au fost aplicate avertismente verbale unor persoane fizice şi au fost transmise atenţionări către primării şi autorităţile locale, referitoare la obligaţiile care le revin potrivit Legii picnicului, a precizat sursa citată.

Potrivit Legii 54/2012, activităţile de picnic pot fi organizate numai în zone special amenajate sau în zone indicate pentru picnic, care aparţin domeniului public sau privat al statului şi unităţilor administrative-teritoriale, zone în care există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi şi este permisă aprinderea focului.

Organizarea activităţilor de picnic în alte zone decât cele special amenajate sau indicate se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei.

În zonele amenajate pentru picnic, cetăţenii trebuie să respecte mai multe reguli, printre care: păstrarea curăţeniei şi aruncarea deşeurilor doar în containerele special amenajate; aprinderea focului doar în locurile special amenajate, supravegherea arderii şi stingerea jarului după încheierea activităţii; folosirea toaletelor ecologice, parcarea autovehiculelor doar în zonele amenajate în acest scop, păstrarea liniştii şi ordinii publice.

De asemenea, cetăţenii trebuie să nu polueze cursurile de apă, să nu arunce la întâmplare ţigări, chibrituri sau obiecte aprinse, să nu spele obiectele folosite la picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate şi să nu distrugă amplasamentul sau cadrul natural. Nerespectarea acestor obligaţii constituie contravenţie, pentru care pot fi date amenzi între 100 şi 5.000 de lei.

Şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a atenţionat că aprinderea focul pentru prepararea mâncării trebuie făcută numai în locurile special amenajate, cât mai departe de vegetaţia uscată şi în niciun caz pe timp de vânt puternic.

Potrivit IGSU, focul nu trebuie lăsat nesupravegheat, pentru că orice intensificare a vântului poate îndrepta flăcările spre vegetaţia uscată sau alte materiale combustibile, iar jarul trebuie stins cu apă sau pământ înainte de a pleca din locul în care a fost făcut focul.

În cazul producerii unui incendiu, acesta trebuie anunţat la numărul unic de urgenţă 112, iar până la sosirea pompierilor, persoanele aflate în zonă trebuie să intervină pentru stingerea focului, cu mijloace de primă intervenţie.

Agenţia Mediafax lansează, cu ocazia zilei de 1 mai, odată cu începerea sezonului de ieşiri la iarbă verde, o campanie numită "Viaţa după grătar", prin materiale de presă şi pe pagina sa de Facebook, despre şi pentru păstarea curăţeniei în zonele de picnic, amenajate sau nu de către autorităţi.

Postează pe timeline-ul Mediafax.ro poze cu zonele de picnic unde eşti la iarba verde. Arată-ne ce rămâne în urma ta şi a celorlalţi vecini de grătar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici