Campanie privind importanţa pregătirii pentru dezastre, lansată de Crucea Roşie şi Comisia Europeană

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, 12 Societăţi Naţionale de Cruce Roşie din Europa şi Comisia Europeană (CE) lansează o campanie cu privire la importanţa pregătirii pentru dezastre şi consolidarea rezilienţei comunităţii.

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului Campanie privind importanţa pregătirii pentru dezastre, lansată de Crucea Roşie şi Comisia Europeană

Campanie privind importanţa pregătirii pentru dezastre, lansată de Crucea Roşie şi Comisia Europeană (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Campania urmăreşte "stimularea discuţiilor şi creşterea gradului de conştientizare privind tendinţele ascendente ale dezastrelor şi eforturile necesare pentru diminuarea acestora", se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

"Fenomenele meteorologice extreme s-au intensificat în ceea ce priveşte frecvenţa, gravitatea şi magnitudinea (...) Orice persoană – de la cetăţenii europeni până la factorii de decizii politice - trebuie să fie mai bine pregăţiţi pentru impactul cu acest nou fenomen, în plan intern şi în întreaga lume", arată Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FISCR).

Timp de 42 de zile, campania va prezenta, zilnic, povestiri ale unor persoane reziliente prin intermediul mass-media social, bloguri sau în direct. "Jurnalul Rezilienţei la Dezastre" va transmite povestiri privind modul în care comunităţi din 24 de ţări diferite se pregătesc pentru dezastre, cum ar fi construirea de adăposturi mai sigure în Haiti şi Philippine, terasarea pentru evitarea eroziunii în Rwanda, efectuarea unor exerciţii de evacuare în Bangladesh şi plantarea unor grădini de legume în deşertul Mauritaniei. Jurnalul va arăta importanţa acestor realizări ale Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie în favoarea persoanele vulnerabile cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

"Dezastrele curmă vieţi şi ruinează proiectele de viitor, adeseori, situaţia oamenilor împovăraţi de sărăcie devine şi mai grea (...) Datorită solidarităţii cetăţenilor europeni, sprijinim oamenii să se pregătească şi să se adapteze înainte, în timpul şi după producerea dezastrului, astfel încât să se poată proteja singuri. Pregătirea salvează vieţi, dar este eficientă şi din punct de vedere economic: fiecare euro investit în măsurile luate pentru reducerea riscului la dezastre are un randament de patru până la şapte ori", spune comisarul UE pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Răspuns la Situaţii de Criză, Kristalina Georgieva, citată în comunicat.

În acelaşi comunicat se precizează că, în întreaga lume, finanţările UE facilitează activitatea FISCR în comunităţile expuse riscului - implicarea în reducerea riscului la dezastre şi activităţi de pregătire care ajută la consolidarea rezilienţei, reducerea pierderilor şi îmbunătăţirea timpului de recuperare. Această activitate poate fi urmărită online în documentarul interactiv "Jurnalul Rezilienţei la Dezastre" (www.disater-resilience.com).

"Fiind integraţi în comunităţi şi înţelegând nevoile lor, putem anticipa problemele care pot aparea în timpul unei crize şi putem dezvolta un răspuns eficient pentru protejarea vieţii şi a mijloacelor de existenţă. Aceste acţiuni trebuie să fie sensibile faţă de cultură şi comunitate şi, totodată, să utilizeze optim resursele locale", susţine secretarul general al FISCR, Elhadj As Sy.

În ultimii 20 de ani, dezastrele au ucis în întreaga lume 1,3 milioane de oameni şi au afectat 4,4 miliarde, provocând, de asemenea, pierderi economice majore. Până în 2030, costurile anuale ale dezastrelor din punct de vedere economic sunt estimate să ajungă la 328 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici