- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Câmpeanu: Aplicarea Legii pensiilor cere un efort bugetar suplimentar de 550 de milioane de euro
Aplicarea Legii pensiilor presupune un efort bugetar suplimentar de 550 de milioane de euro, diferenţa dintre costurile aplicării ordonanţei Guvernului pe această temă, 250 de milioane de euro, şi cele aproape 800 de milioane de euro, cât ar costa aplicarea legii votate de Parlament.
Câmpeanu: Aplicarea Legii pensiilor cere un efort bugetar suplimentar de 550 de milioane de euro
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, joi, că aplicarea OUG 100/2008 pe tema pensiilor, care îşi produce efectele de la 1 octombrie, ar presupune costuri de 250 de milioane de euro, în timp ce Legea pensiilor, contestată de Guvern la Curtea Constituţională, ar costa bugetul de stat aproape 800 de milioane de euro.
"Dacă Curtea Constituţională va decide ca această lege să fie în vigoare, Guvernul va trebui să o aplice. Bani în bugetul asigurărilor sociale nu există. Prin urmare, vom fi obligaţi să recurgem la un împrumut de la bugetul de stat. În plus, diferenţa despre care am vorbit este suma care se referă doar la pensii, fără să luăm în calcul plata personalului care lucrează pentru recalculare, taxele poştale, hârtia, etc., pentru că suma este mult mai mare", a declarat Câmpeanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Potrivit OUG 100/2008, plata noilor drepturi rezultate din aplicarea actului normativ se va face în patru etape, respectiv octombrie 2008, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis până în anul 1990 inclusiv, februarie 2009, în cazul celor ale căror drepturi s-au deschis în perioada 1991-1996, inclusiv, iunie 2009, pentru persoanele ale căror drepturi s-au deschis între 1997 şi 31 martie 2001, şi octombrie 2009, pentru persoanele cu drepturi din 1 aprilie 2001 până în 30 septembrie 2008, inclusiv.
Ordonanţa de Guvern menţionează că o persoană aflată în grupele I şi II de pensie ar trebui să primească în plus aproximativ 270 de lei lunar, în timp ce, potrivit legii votate în Parlament, majorarea ar fi de aproape 400 de lei.
Ministrul Muncii a explicat şi că legea a extins aceleşi drepturi şi la persoanele care se încadrează în grupe speciale din Legea 19/2000 - pe care a modificat-o -, în cazul cărora se aplică alte principii. De asemenea, s-ar crea decalaje foarte mari între primele două grupe de muncă şi grupele III şi IV, ceea ce duce la discriminare şi la "noi revendicări".
"Dacă va trebui, o să ne împrumutăm de la buget sau o să luăm în calcul alte metode, cum ar fi renunţarea la Legea 19/2000, pentru că văd că fiecare intervine cum vrea în modificare ei şi atunci la ce ne mai trebuie? Facem câte o lege pentru fiecare categorie în parte", a adăugat ministrul.
Demnitarul a mai spus că OUG a respectat toate prevederile legale, iar pensionarii erau de acord cu acele calcule.
Aceasta a precizat că OUG 100/2008 a fost elaborată pentru a înlătura unele inechităţi generate de faptul că formula tehnică de calcul reglementată prin Legea 19/2000 nu permite utilizarea la determinarea punctajului mediu anual şi, implicit, a cuantumului pensiei, a sporurilor suplimentare acordate la vechimea totală în muncă, de şase luni pentru fiecare an de vechime, în grupa I, şi respectiv de trei luni, pentru fiecare an de vechime în grupa a doua de muncă, sporuri recunoscute de legislaţia specifică, în vigoare până la 1 aprilie 2001.
Aceste sporuri sunt considerate, potrivit Legii 19, doar un bonus la stagiul de cotizare realizat, dar ele, nefiind perioade contributive, nu pot duce la creşterea punctajului total al asiguratului, în aceste perioade el nerealizând venituri.
Spre exemplu, într-un an de activitate în grupa I de muncă, unui asigurat i se ia în calcul un stagiu de cotizare de un an şi şase luni, dar punctajul se calculează doar pentru un an, adică doar pentru perioada cât a avut venituri salariale, pentru care s-a calculat contribuţia de asigurări sociale prevăzută de lege, a explicat Câmpeanu.
Guvernul a sesizat Curtea Constituţională în cazul iniţiativei legislative privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, motivând că nu au fost prevăzute fondurile necesare şi sunt prevăzute elemente discriminatorii, a declarat şeful SGG, Gabriel Berca.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO