Câmpeanu: Bugetul de şomaj poate prelua absolvenţii de liceu, dar nu va fi un număr mare de înscrieri

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat luni că, din experienţa anului trecut, în perioada următoare nu va fi un număr important de absolvenţi de liceu care se vor înregistra ca şomeri, precizând însă că bugetul asigurărilor de şomaj ar putea face faţă tuturor.

Urmărește
588 afișări
Imaginea articolului Câmpeanu: Bugetul de şomaj poate prelua absolvenţii de liceu, dar nu va fi un număr mare de înscrieri

Câmpeanu: Bugetul de şomaj poate prelua absolvenţii de liceu, dar nu va fi un număr mare de înscrieri (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Ministrul Muncii a precizat că anul trecut aproximativ 100.000 de absolvenţi s-au înregistrat ca şomeri, însă astfel de solicitări au crescut în lunile septembrie, octombrie.

"Aceşti copii nu înseamnă că mâine vin să se înscrie la şomaj. Ei vor face şi alte cursuri, se pot pregăti pentru sesiunea a doua de bacalaureat sau se pot angaja, pentru că tinerii sunt foarte căutaţi pentru munci sezoniere. Niciodată după bacalaureat nu a fost o avalanşă de înscrieri", a spus ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a adăugat că, în 2011, înscrierile absolvenţilor pentru şomaj au început în perioada septembrie-octombrie.

"Nu este o situaţie cu totul deosebită. Anul trecut s-a făcut faţă şi cred că şi anul acesta este posibil. Sigur că este o problemă, dar nu din punct de vedere al asigurărilor de şomaj. Problema este pentru societate, pentru că ei au un nivel scăzut de pregătire şi vor fi greu absorbiţi de piaţa muncii", a mai spus Câmpeanu.

Demnitarul a precizat că indemnizaţia de şomaj pentru tinerii absolvenţi este 250 de lei şi se poate acorda timp de şase luni. "Până în acest moment, bugetul face faţă, mai ales că, datorită muncii sezoniere, şomajul este în descreştere", a adăugat ministrul Muncii.

Câmpeanu a mai spus că încadrarea tinerilor în muncă este o problemă la nivel european, acest lucru fiind discutat cu miniştrii Muncii din toate ţările Uniunii Europene.

Mariana Câmpeanu a spus că în unele ţări din UE şomajul în rândul tinerilor atinge 25 la sută. Din punctul său de vedere, rata mare a şomajului în rândul tinerilor are ca şi cauză faptul că acestora li se cere experienţă.

"Nu poţi să ceri asta când ei nu au luat nici bac-ul. Este o situaţie analizată la nivel european, se caută soluţii, cum ar fi voluntariatul sau perioada de probă", a mai spus Marian Câmpeanu.

În opinia ministrului Muncii, tinerii care au terminat liceul şi nu au reuşit să ia bacalaureatul ar putea să se califice în meserii care ţin de sistemul informatic, pentru care tinerii au multă disponibilitate, sau în meserii din activitatea comercială.

Pe de altă parte, ministrul Muncii consideră că în cazul tinerilor există şi o problemă legată de metalitate, în sensul că aceştia au fost influenţaţi de succesul unui anumit tip de persoană care a reuşit fie în muzică, fie în modeling sau afaceri, fără a avea neapărat un nivel înalt de educaţie.

Peste 56 la sută dintre candidaţi nu au luat bacalaureatul, potrivit rezultatelor înregistrate înaintea contestaţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici