Câmpeanu: Susţin proiectul privind grupa de muncă pentru cei care au lucrat în condiţii grele

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, joi, că susţine proiectul prin care cei care au lucrat în condiţii grele se încadrează în grupa I de muncă şi se pot pensiona mai devreme, precizând că este vorba, la un calcul foarte estimativ, de 20.000 de persoane.

Urmărește
1768 afișări
Imaginea articolului Câmpeanu: Susţin proiectul privind grupa de muncă pentru cei care au lucrat în condiţii grele

Mariana Câmpeanu (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

"Susţin această iniţiativă legislativă, pentru că este vorba de o discriminare şi orice discriminare trebuie reparată, însă modul în care se va face această reparaţie, modul în care va fi aprobată şi forma în care va fi aprobată va fi la latitudinea parlamentarilor", a afirmat Câmpeanu.

Ea a adăugat că nu a făcut nicio declaraţie potrivit căreia FMI s-ar opune acestei iniţiative legislative şi nici nu a fost contactată de reprezentanţii FMI în acest scop şi nici nu a declarat că se opune iniţiativei legislative.

Câmpeanu a arătat că nu a comunicat niciodată că este vorba de 60.000 de persoane aflate în această situaţie şi că, dintr-un calcul foarte estimativ al ministerului, numărul acestora nu va depăşi 20.000 pentru anul viitor.

"Gupa I nu are nicio legătură cu această iniţiativă legislativă. Iniţiativa legislativă se referă la un grup de persoane care au lucrat în anumite activităţi, cum ar fi în siderurgie şi care au fost încadrat în gurpa I până la apariţia acestei legi, după care au fost automat trecuţi în grupa a II-a de muncă. Şi am spus că s-a creat o discriminare care trebuie să o reparăm, cum va fi ea reparată o să stabilească parlamentarii. Sunt mai multe iniţiative legislative, comisia de muncă a apobat ieri una, o să vedem care va trece de Parlament", a adăugat Câmpeanu.

Ea a mai spus că sunt bani în buget pentru repararea acestei situaţii şi, dacă numărul persoanelor în cauză va fi mai mare, atunci se vor aloca bani la rectificare.

"Noi avem bani în buget, pentru că avem de aplicat decizia Curţii Constituţionale şi am prevăzut o sumă la un calcul aproximativ, dar ştiţi bine că la mijlocul anului are loc şi o rectificare bugetară şi, dacă ar interveni probleme legate de numărul estimat de noi, se va face o rectificare", a adăugat ministrul Muncii, arătând că suma globală prevăzută pentru mai multe activităţi este de 200 de milioane de lei.

Ea a mai explicat că Ministerul Muncii nu a fost de acord în 2012 cu această iniţiativă legislativă pentru că nu existau bani în buget.

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a avizat, miercuri, un proiect care modifică Legea privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât cei care au lucrat în condiţii grele se încadrează în grupa I de muncă şi se pot pensiona mai devreme.

"Am avizat reintroducerea grupei I de muncă, pentru că printr-o lege nedreaptă Guvernul Boc nu le-a recunoscut vechime celor care au lucrat în condiţiile grele de muncă, prin avizul nostru am reintrodus această măsură, astfel încât cei care au lucrat în condiţii grele, minerit, siderurgie, etc., se încadrează în grupa I de muncă, vor câştiga la pensie ani vechime şi se vor pensiona mai repede", a declarat preşedintele comisiei, Florin Iordache (PSD).

El a exemplificat prin situaţiile în care persoane care au lucrat 8 ani în minerit şi au stagiul complet de cotizare, de 35 de ani, se pot pensiona cu doi ani mai devreme, la 63, iar nu la 65 de ani. De asemenea, cei care au lucrat 16 ani în minerit se pot pensiona cu cinci ani mai devreme.

"Se recunoaşte vechimea în gradul I de muncă, e un act reparatoriu", a mai spus el.

La rândul lor, liberalii au transmis un comunicat în care se precizează că, în conformitate cu amendamentele adoptate la Comisia pentru muncă şi protecţie socială, care a adoptat raport favorabil la proiectul pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, "la un stagiu de cotizare realizat în grupa I de muncă de şase ani, de exemplu, persoanele în cauză beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu un an şi 3 luni". "La 35 de ani cotizaţi pentru această grupă de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare este de 12 ani", menţionează sursa citată.

"De modificările aprobate astăzi vor beneficia peste 60.000 de persoane", se mai arată în comunicatul deputatului liberal Cristina Pocora.

Potrivit comunicatului transmis de PNL, "ca urmare a unei decizii absurde luate în 2010 de guvernarea PDL, oamenii care au muncit în condiţii grele, în oţelării, combinate siderurgice, în industria chimică, în turnătorii de fontă, pe şantiere, nu au mai putut ieşi la pensie anticipat. S-a creat astfel o situaţie de discriminare între persoanele pensionate până la 31 decembrie 2010, care au beneficiat de acest drept, şi persoanele pensionate ulterior acestei date".

"Reprezentanţii PNL au făcut demersuri susţinute pentru ca persoanele care au lucrat în condiţii speciale în grupa I de muncă să-şi recapete drepturile luate abuziv de guvernul Boc", mai arată sursa citată.

Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici