- Home
- Social
- (28.09.2024, 08:11)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO Campionatele de dat palme, studiate de specialişti. Ce urmări grave au prezentat participanţii la astfel de competiţii
Populare pe reţelele de socializare, competiţiile de luptă cu palmele ascund mai multe riscuri şi pericole pentru sănătatea participanţilor.
Urmărește
1570 afișări
Competiţiile de dat palme sunt atât de populare pe reţelele de socializare încât au ajuns obiect de analiză pentru cercetători. Potrivit unui studiu publicat în revista JAMA Surgery, cei care participă prezintă destul de multe riscuri neurologice şi craniene, atât imediate, cât şi pe termen lung.
Cercetătorii au examinat filmări ale competiţiilor de tras palme, analizând efectele a 333 de lovituri. Studiul a evaluat o serie de semne vizibile de comoţie, de la o conştientizare redusă a mediului înconjurător până la pierderea completă a capacităţii de răspuns, analizând şi frecvenţa acestor simptome.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Luptele cu palme pot fi distractive pentru spectatorul neprofesionist, dar, în calitate de medici, considerăm unele aspecte ale acestor concursuri destul de îngrijorătoare”, explică Raj Swaroop Lavadi, neurochirurg şi unul dintre autorii studiului.
Analiza a arătat că mai mult de jumătate din secvenţele de dat palme au dus la semne vizibile de comoţie cerebrală. Aproximativ 40% dintre concurenţi au prezentat dificultăţi de coordonare motrică la finalul meciurilor, în timp ce un sfert dintre participanţi s-au chinuit să îşi revină, după ce au suferit o lovitură.
Simptome de traumatism cerebral
Cele mai alarmante date se referă la frecvenţa generală: aproape 80% dintre luptători au prezentat simptome clare de traumatism cerebral cel puţin o dată în timpul competiţiilor.
O imagine îngrijorătoare. „Clinic, comoţia se poate manifesta într-o varietate de moduri, dar fiecare poate duce la dizabilităţi pe termen scurt sau lung şi la perturbări socio-economice”, subliniază Nitin Agarwal, profesor de neurochirurgie la Pitt, cu experienţă în arte marţiale şi pasionat de sporturi de luptă.
„Sunt îngrijorat de frecvenţa semnelor evidente de comoţie cerebrală în rândul celor care participă la lupte cu palme”, afirmă acesta.
Următorul pas va fi măsurarea precisă a forţei palmelor, folosind piese bucale similare cu cele din fotbalul american. Aceste date noi, combinate cu analiza video, ar trebui să ofere o imagine mai completă a riscurilor.
Cercetătorii speră că aceste informaţii pot creşte gradul de conştientizare a participanţilor, organizatorilor şi medicilor cu privire la pericolele acestei practici. În timp ce aceste competiţii se deplasează într-o zonă gri de legalitate, scopul este de a găsi modalităţi de a le face mai sigure.
„Este foarte greu să interzici un sport”, recunosc cercetătorii. „Dar putem oferi instrumentele pentru a recunoaşte semnele de comoţie într-o competiţie puţin studiată. În acest fel, sperăm să contribuim la siguranţa participanţilor”, explică ei.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36