VIDEO  Campionatele de dat palme, studiate de specialişti. Ce urmări grave au prezentat participanţii la astfel de competiţii

Populare pe reţelele de socializare, competiţiile de luptă cu palmele ascund mai multe riscuri şi pericole pentru sănătatea participanţilor.

Urmărește
227 afișări
Imaginea articolului Campionatele de dat palme, studiate de specialişti. Ce urmări grave au prezentat participanţii la astfel de competiţii

Competiţiile de dat palme sunt atât de populare pe reţelele de socializare încât au ajuns obiect de analiză pentru cercetători. Potrivit unui studiu publicat în revista JAMA Surgery, cei care participă prezintă destul de multe riscuri neurologice şi craniene, atât imediate, cât şi pe termen lung.

Cercetătorii au examinat filmări ale competiţiilor de tras palme, analizând efectele a 333 de lovituri. Studiul a evaluat o serie de semne vizibile de comoţie, de la o conştientizare redusă a mediului înconjurător până la pierderea completă a capacităţii de răspuns, analizând şi frecvenţa acestor simptome.

„Luptele cu palme pot fi distractive pentru spectatorul neprofesionist, dar, în calitate de medici, considerăm unele aspecte ale acestor concursuri destul de îngrijorătoare”, explică Raj Swaroop Lavadi, neurochirurg şi unul dintre autorii studiului.

Analiza a arătat că mai mult de jumătate din secvenţele de dat palme au dus la semne vizibile de comoţie cerebrală. Aproximativ 40% dintre concurenţi au prezentat dificultăţi de coordonare motrică la finalul meciurilor, în timp ce un sfert dintre participanţi s-au chinuit să îşi revină, după ce au suferit o lovitură.

Simptome de traumatism cerebral

Cele mai alarmante date se referă la frecvenţa generală: aproape 80% dintre luptători au prezentat simptome clare de traumatism cerebral cel puţin o dată în timpul competiţiilor.

O imagine îngrijorătoare. „Clinic, comoţia se poate manifesta într-o varietate de moduri, dar fiecare poate duce la dizabilităţi pe termen scurt sau lung şi la perturbări socio-economice”, subliniază Nitin Agarwal, profesor de neurochirurgie la Pitt, cu experienţă în arte marţiale şi pasionat de sporturi de luptă.

„Sunt îngrijorat de frecvenţa semnelor evidente de comoţie cerebrală în rândul celor care participă la lupte cu palme”, afirmă acesta.

Următorul pas va fi măsurarea precisă a forţei palmelor, folosind piese bucale similare cu cele din fotbalul american. Aceste date noi, combinate cu analiza video, ar trebui să ofere o imagine mai completă a riscurilor.

Cercetătorii speră că aceste informaţii pot creşte gradul de conştientizare a participanţilor, organizatorilor şi medicilor cu privire la pericolele acestei practici. În timp ce aceste competiţii se deplasează într-o zonă gri de legalitate, scopul este de a găsi modalităţi de a le face mai sigure.

„Este foarte greu să interzici un sport”, recunosc cercetătorii. „Dar putem oferi instrumentele pentru a recunoaşte semnele de comoţie într-o competiţie puţin studiată. În acest fel, sperăm să contribuim la siguranţa participanţilor”, explică ei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici