Campioni la mame minore. Reprezentantul elevilor, despre motivele pentru care e nevoie de educaţie sexuală în şcoli

  • Trei asociaţii ale tinerilor cer să fie retrimisă în Parlament Legea educaţiei sexuale
  • Rareş Voicu, CNE: Predarea educaţiei sexuale în şcoli nu trebuie să fie condiţionată
  • CCR: Educaţia sexuală se predă numai cu acordul părinţilor
Urmărește
299 afișări
Imaginea articolului Campioni la mame minore. Reprezentantul elevilor, despre motivele pentru care e nevoie de educaţie sexuală în şcoli

Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, cere să fie retrimisă în Parlament Legea privind educaţia sexuală în şcoli. Consideră că predarea unei astfel de materii nu trebuie să fie condiţionată, adică să se predea numai cu acordul părinţilor, aşa cum a decis recent Curtea Constituţională a României. În schimb, părinţii consideră că acordul lor este necesar. Ei cred că ar trebui să vadă materialele care le-ar fi prezentate elevilor.

Să ştii că trei asociaţii ale tinerilor cer acest lucru. Şi atrag atenţia că numai în 2019, în România, 18.000 de copii s-au născut din mame minore, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Anul acesta, acestea sunt mai tinere, decât în 2018, cu aproximativ 2 ani.

  • Vârstă medie mamă minoră: 15,4 ani

„Elevii din România au nevoie de competenţe de bază în ceea ce priveşte contracepţia, în ceea ce priveşte planificarea familială, în ceea ce priveşte protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Astfel de competenţe, de care orice cetăţean are nevoie, se pot forma în şcoală. Elevii intră în contact cu aceste informaţii oricum. Ne aflăm în topurile ruşinoase ale UE în ceea ce priveşte consecinţele lipsei educaţiei sexuale în şcoli, consecinţe precum rata crescută a mamelor adolescente, rata crescută a incidenţei bolilor cu transmitere sexuală”, spune Rareş Voicu, preşedinte Consiliul Naţional al Elevilor.

„Sunt de acord cu acest lucru, sunt mamă a doi băieţi, chiar am încurajat susţinerea unor ateliere în şcoală şi am adus un psiholog care să le vorbească copiilor. Este foarte important să afle de la un specialist şi având acum acces la tot ce înseamnă tehnologie, să afle de la un specialist care sunt metodele corecte şi tot ceea ce se întâmplă în corpul lor”, este de părere  Alexandra, părinte.

„Da, ar trebui cu acordul părinţilor. Şi acum depinde şi în ce context o vor face. M-am documentat asupra acestui aspect şi am văzut nişte materiale care pe mine nu prea m-au încântat. Trebuie să îi explici educaţia sexuală în funcţie de vârsta lui, pe înţelesul copilului, ca părinte tu îţi cunoşti copilul şi tu ştii cam cât poate el să înţeleagă şi cum să i le spui”, consideră Ana, un alt părinte. 

„Eu, ca şi părinte, sunt de acord, consider că trebuie să cunoască aspecte legate de educaţia sexuală pentru că trebuie să fie pregătiţi pentru chestiunile astea, nu toţi părinţii discută cu copiii deschis acasă despre educaţie, despre sex şi trebuie să fie informaţi”, crede şi Georgeta, părinte.

 


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici