- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cancerul de piele, tratat în premieră
Medicii americani au reuşit în premieră să trateze cu succes un pacient atins de melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele, cu ajutorul unor celule clonate din sistemul imunitar al bolnavului, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine.
Cancerul de piele, tratat în premieră (Imagine: www.freewebs.com)
Este vorba de prima terapie care utilizează doar limfocitele T ale bolnavului, reproduse în laborator în mai multe exemplare. Pacientul suferea de melanom în stadiu avansat, a explicat profesorul Cassian Yee, de la Centrul de cercetări oncologice Fred Hutchinson, principalul autor al studiului.
Yee şi colaboratorii săi au prelevat limfocite T de tipul CD4+, celule cheie ale sistemului imunitar, de la un bărbat în vârstă de 52 de ani, atins de un melanom în stadiu avansat, care se extinsese la zona inghinală şi la unul dintre plămâni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Limfocitele T, care au avut ca ţintă specifică doar melanomul, au fost clonate în număr mare în laborator, după care au fost injectate în organismul bolnavului fără alt tratament complementar.
La două luni de la tratament, examenele medicale (scanare, tomografie tridimensională etc.) nu au indicat nicio tumoare, a spus Yee.
La doi ani de la tratament, bolnavul nu manifestă niciun simptom de cancer, a mai precizat specialistul.
Este pentru prima dată când o terapie pe bază exclusiv de celule clonate ale sistemului imunitar al bolnavului se dovedeşte a fi inofensivă şi eficace, a spus cercetătorul.
"Am fost surprinşi de efectele antitumorale ale acestor celule T CD4 şi de durata răspunsului lor împotriva cancerului", a continuat Yee.
"Am avut succes în cazul acestui bolnav, însă trebuie să confirmăm eficacitatea terapiei în cadrul unui studiu mai mare", a subliniat medicul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:21
-
astăzi, 12:17
Google Gemini ar putea comanda mâncare pentru utilizatori pe Android 16