Căncescu: Din funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean nu m-am îmbogăţit cu niciun leu

Şeful Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, acuzat de fapte de corupţie, a declarat, miercuri, că nu s-a îmbogăţit "cu niciun leu" de când este în această funcţie şi i-a invitat pe jurnalişti la proprietatea sa din Râşnov, unde are doar "două case din lemn, două grajduri, multe păsări".

Urmărește
523 afișări
Imaginea articolului Căncescu: Din funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean nu m-am îmbogăţit cu niciun leu

Aristotel Căncescu (Imagine: Razvan Lupica/ Mediafax Foto)

Aristotel Căncescu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că firmele Gotic SA şi Ramb Sistem, care ar fi fost favorizate la licitaţii de către şeful Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, nu au mai încheiat contracte cu instituţia pe care o conduce de patru ani.

"Vreau să clarific nişte lucruri. A apărut foarte mult în presă «firmele de casă ale lui Căncescu» - cele două firme, Gotic şi Ramb Sistem, de patru ani nu au mai câştigat niciun contract cu Consiliul Judeţean. Şi pe chestiunea asta nu mai am altceva de comentat", a spus Căncescu, susţinând că în presă au apărut "nişte comentarii, unele chiar groteşti" la adresa sa.

Aristotel Căncescu a precizat că nu s-a îmbogăţit "cu niciun leu din funcţia de preşedinte de CJ".

"Au fost foarte multe comentarii vizavi de averea mea. Vreau să vă spun că din funcţia de preşedinte de CJ nu m-am îmbogăţit cu niciun leu. Banii pe care îi am în conturi sunt banii pe care îi găsiţi şi în declaraţia mea de avere. Banii cu toţii provin din vânzarea unor frecvenţe, cu toţii ştiţi că am avut reţeaua Mix, reţeaua naţională, mi-am vândut-o în anul 2007, am aici contractul şi anume 33 de licenţe audiovizuale vândute cu suma de 5 milioane de euro. În acelaşi timp am virat la stat suma de 3,2 milioane de lei, reprezentând aproape 900.000 de euro, impozit pe această sumă care a intrat, 16 la sută. Nu numai că nu am luat, am virat bani la stat şi o sumă considerabilă. Nici din media nu m-am îmbogăţit, iar patronii dumneavoastră sigur ştiu prin ce trece presa românească şi cât de greu se supravieţuieşte. Deci, de acolo nu cred că se aşteaptă cineva să te îmbogăţeşti", a mai spus preşedintele CJ Braşov.

La finalul conferinţei de presă, Aristotel Căncescu i-a invitat pe jurnalişti, "într-o joi sau vineri", la proprietatea sa din Râşnov, pentru a le arăta că nu are "decât două case de lemn, una de bârne şi una de scândură, două grajduri şi multe păsări".

"Şi ultima chestiune vizavi de conacurile pe care le am eu la Râşnov. O să vă invit la mine la Râşnov, într-o joi sau vineri, ca să vedeţi că nu am decât două case de lemn, una de bârne şi una de scândură, două grajduri, multe păsări. Acolo este o fermă de găini, curci, fazani, lebede... Am şi nişte cărprioare. Tot ce am acolo deţin legal", a spus Căncescu.

Acesta a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor, precizând că are o singură resticţie impusă de instanţă, "cea legată de a părăsi ţara".

Şeful CJ Braşov, Aristotel Căncescu (PNL), este cercetat în libertate, sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie privind atribuirea preferenţială de contracte pe bani publici, a decis, marţi seară, instanţa supremă.

Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă şi în cazul lui Gabriel Bîgiu, administrator al SC Ramb Sistem SRL Braşov.

Aristotel Căncescu este acuzat de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu (cinci fapte) şi instigare la tentativă la abuz în serviciu.

Potrivit anchetatorilor, interesul direct al lui Căncescu în această activitate infracţională rezultă din faptul că, acordând celor două firme de casă contracte supraevaluate, plătite abuziv din banii publici ai Consiliului Judeţean Braşov, parte din bani s-au întors sub formă de mită la el.

Potrivit anchetatorilor, firmele care ar fi fost favorizate la atribuirea unor contracte de către CJ Braşov sunt SC Ramb Sistem, deţinută de Gabriel Bîgiu, şi SC Gotic SA a lui Ion Diniţă, deputat PC, cei doi fiind, de asemenea, cercetaţi în acest dosar.

Anchetatorii precizează că, din cercetările făcute până la acest moment rezultă că preşedintele CJ Braşov a oferit firmei lui Diniţă, cu sprijinul şi prin complicitatea vicepreşedintelui instituţiei şi a funcţionarilor cu funcţii de conducere din CJ Braşov, două contracte. Primul, încheiat în 2006, a vizat lucrări de reabilitarea DJ131C km 17+000 – 29+050 Racoş- Rupea, iar al doilea, din 2007, reabilitarea sectorului de drum Augustin-Racoş-Şercaia.

În urma plăţilor nelegale făcute de CJ Braşov către SC Gotic SA, instituţia publică a fost prejudiciată cu peste 7,6 milioane de euro.

Anchetatorii mai spun că, în urma abuzului în serviciu exercitat de Aristotel Căncescu în favoarea firmei SC Ramb Sistem - reprezentată de Gabriel Bîgiu -, acesteia i-au fost acordate preferenţial două contracte, în 2007 şi 2008. Potrivit documentelor din dosar, în schimbul decontării abuzive a unor sumelor în cuantum de 664.180,54 lei către SC Ramb Sistem, firma i-a construit lui Căncescu un teren de tenis la reşedinţa din Râşnov.

În acest dosar sunt vizaţi şi vicepreşedintele CJ Braşov Mihai Pascu, precum şi alţi subordonaţi ai lui Căncescu.

Căncescu este preşedintele CJ Braşov din anul 2000, fiind la al patrulea mandat. El este liderul filialei judeţene Braşov a PNL, iar în legislaturile 1992-1996 şi 1996-2000 a fost senator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici