Când se va atinge vârful viiturii şi care va fi debitul maxim al Dunării / Weekend-ul vine cu temperaturi scăzute şi ploi torenţiale

  • Vârful viiturii se va atinge în perioada 2-3 octombrie, iar debitul maxim va fi de 9.500 de mc/s, o valoare gestionabilă, spune directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci.
  • România se va confrunta cu o „prăbuşire" bruscă a temperaturilor începând de duminică. În regiunile intracarpatice, mercurul termometrelor va coborî până la maxime de doar 15 grade Celsius.
Urmărește
3027 afișări
Imaginea articolului Când se va atinge vârful viiturii şi care va fi debitul maxim al Dunării / Weekend-ul vine cu temperaturi scăzute şi ploi torenţiale

Când se va atinge vârful viiturii şi care va fi debitul maxim al Dunării

Weekend-ul vine cu temperaturi scăzute şi ploi torenţiale

După câteva zile de căldură intensă, cu temperaturi de până la 33-34 de grade Celsius în sudul ţării vineri, România se va confrunta cu o „prăbuşire" bruscă a temperaturilor începând de duminică. În regiunile intracarpatice, mercurul termometrelor va coborî până la maxime de doar 15 grade Celsius.

„Înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, spune Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Vârful episodului de vreme instabilă este aşteptat duminică şi luni, când meteorologii vor emite alerte cod galben şi posibil portocaliu.

„Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridional şi de Curbură. Cu siguranţă, mâine dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât, dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 de litri pe metru pătrat, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice cod roşu, de timp nowcasting, fie un cod roşu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia, în mod deosebit, şi zona Carpaţilor Meridional şi de Curbură”, a afirmat directorul ANM.

Când va fi vârful viiturii

„Astăzi, la intrare în ţară, Dunărea are un debit de 6.800 de metri cubi pe secundă. Vârful viiturii se va atinge în perioada 2-3 octombrie şi va fi undeva, după ultimele date pe care le avem, în jur de 7.500 de metri cubi, care cumulat cu ploile şi cu cantităţile de apă adusă din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeş, Buzău, care cumulat vor ajunge undeva la 2.000 de metri cubi, vor ajunge ca debitul total al Dunării să atingă pragul de circa 9.500 de metri cubi pe secundă”, spune directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci.

El afirmă că, la un debit de 9.500, situaţia este „gestionabilă”.

„În acest context doresc să menţionez că această valoare de 9.500 de metri cub pe secundă este o valoare gestionabilă din punct de vedere al Administraţiei Naţionale Apele Române. până la un debit de 10.000 de metri cub pe secundă nu se atinge nici măcar piciorul digurilor, respectiv lucrărilor de apărare pe care le avem de-a lungul Dunării”, încheie Lucaci.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici