Când unu din trei bugetari câştigă sub 1.000 de lei pe lună, iar un ministru 4.000 de lei, bugetul este din start construit pentru corupţie

Peste 337.000 din cei 888.000 de angajaţi de la stat aflaţi în evidenţa Institutului Naţional de Statistică au salarii mai mici de 1.000 de lei brut pe lună (adică primesc "în mână" sub 741 de lei), în contextul în care cheltuielile statului cu salarizarea s-au dublat în ultimii patru- cinci ani.

Urmărește
649 afișări
Imaginea articolului Când unu din trei bugetari câştigă sub 1.000 de lei pe lună, iar un ministru 4.000 de lei, bugetul este din start construit pentru corupţie

Când unu din trei bugetari câştigă sub 1.000 de lei pe lună, iar un ministru 4.000 de lei, bugetul este din start construit pentru corupţie (Imagine: Nicu Mircea/Arhiva Mediafax Foto)

"Este o ipocrizie de proporţii să plătim primari, prefecţi, miniştri la nivelul actual şi să ne aşteptăm ca ei să nu-şi completeze veniturile din fel de fel de artificii pe care le fac atunci când au putere de decizie asupra cheltuirii banului public. Când ministrul sănătăţii este plătit la nivelul unui rezident dintr-o clinică privată, nimeni nu mă poate convinge că realitatea nu este trucată. Putem să ne facem în continuare că nu vedem lucrurile acestea, dar trebuie să ne asumăm că la un moment dat vom primi, într-o formă sau alta, şi nota de plată", spune Dragoş Dinu, partener al companiei de consultanţă Link Resource şi fostul şef al companiei farmaceutice A&D Pharma.

Mai puţin de 4.200 de bugetari câştigau peste 8.000 de lei brut/lună (1.800 euro) în octombrie anul trecut, potrivit celei mai ample anchete realizate anual de Institutul Naţional de Statistică.

Eşecul legii salarizării, intrată în vigoare încă de la 1 ianuarie 2010, care nu a reuşit să rezolve anomaliile din sistemul bugetar, se va transpune şi în bugetul pentru 2012 dacă Guvernul nu va găsi modalităţi prin care să eficientizeze activitatea în sectorul public şi să reducă gradul de corupţie de la cel mai înalt nivel din administraţie. Cazuri de luare sau dare mită, spălare de bani sau şantaj în rândul baronilor locali sau în rândul înalţilor funcţionarilor publici sunt relatate aproape în fiecare zi în presă.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici