Când va începe campania de vaccinare în România? Răspunsul lui Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19

  • România va beneficia de 1,2 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19, care vor asigura vaccinarea unui număr de 600.000 de persone pentru că va fi administrat în două doze.
  • Când va fi disponibil şi cine va beneficia de el, a explicat, pentru Aleph News, medicul Valeriu Gheorghiţă de la Spitalul Militar, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.
Urmărește
12580 afișări

Vaccinul anti-covid este din ce în ce mai aproape şi pentru noi. Medicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Militar, va conduce campania de vaccinare de la noi.

Armata va juca un rolul cheie în campania de vaccinare, iar Institutul Cantacuzino va fi principalul centru de stocare a vaccinului. Alte şase spitale militare din ţară vor fi centre regionale pentru vaccinare. Acestea vor fi foarte utile în cazul în care vom primi un vaccin care necesită o temperatură de păstrare de minus 80 de grade, precum cel de la Pfizer/BionNTech. 

Doar ce a fost anunţat şi succesul vaccinului dezvolvat de Astra Zeneca şi Oxford, care nu are nevoie de o temperatură atât de joasă. Nu ştim care dintre cele două vaccinuri va fi primul care va ajunge în Europa şi, implicit, în România. 

„Dacă aprobările sunt finalizate în decembrie, spre finalul lui decembrie sau începutul lunii ianuarie e foarte posibil să avem primele doze de vaccinuri, care vor fi distribuite în tranşe egale din punct de vedere al procentului de populaţie din fiecare ţară. Ca valoare absolută pot să vă spun că vom vorbi de circa 1,2 milioane de doze, care ne asigură vaccinarea unui nr de 600.000 de persone, pentru că vorbim de două doze”, a declarat pentru Aleph News, Valeriu Gheorghiţă.

Încă, dacă nu faci parte dintr-o categorie vulnerabilă de populaţie, va trebui să aştepţi, probabil, câteva luni, înainte de a avea acces la vaccin.

„Ca prioritizare, vom vorbi de lucrătorii din domeniul sănătăţii, atât din public  cât şi din cel privat şi lucrătorii din domeniul asistenţei sociale.

În a doua etapă vorbim de persoanele vulnerabile, vârstnice, peste 65 de de ani şi persoane cu boli cronice. Şi în aceeaşi categorie, pe acelaşi nivel de prioritate sunt persoanele care deservesc activităţile esenţiale din infrastructura critică şi în ultima etapă este cea care vizează populaţia generală.

Personalul medical va fi vaccinat şi în spitale. Dar vor fi organizate şi centre de vaccinare în afara unităţilor medicale şi caravane, care vor ajunge în zonele rurale şi la cei cu dizabilităţi. Medicii de familie vor juca un rol important în campania de vaccinare”, a precizat Valeriu Gheorghiţă. 

Va exista o platformă unică în care vor fi introduse toate aceste date sub trei modalităţi: programare electronică, telefonică şi prin medicul de familie.

„Evident că datele vor fi culese de la nivel bazal, de la nivelul reţelei de medicină de familie, dar pacientul, fiecare persoană în sine, poate să se programeze telefonic sau să intre în platfoma electronică care va fi gata în perioada următoare şi va fi activată în momentul în care bineînţeles vom avea un vaccin şi vom ajunge în etapa respectivă adresată acelei categorii populaţionale”, a mai explicat Gheorghiţă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici