- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Când vor sosi soldaţii americani în România. Anunţul făcut de ministrul Apărării
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, explică semnificaţia trimiterii militarilor americani în România. „Programul va fi destul de rapid”, declară ministrul, iar soldaţii vor sosi cu maşini de luptă cu tot.
SUA au o bază militară la Deveselu, unde a fost montat scutul antirachetă
Întrebat, miercuri seară, ce speră România să obţină cu acest contingent de soldaţi, Vasile Dîncu a răspuns că, pe lângă cei 900 de soldaţi care există în acest moment în bazele din România, sunt câteva aspecte importante ca semnificaţie.
În primul rând, României i se îndeplineşte o cerere pe care o face încă din 2014. „Preşedintele României a cerut să se suplimenteze trupele de pe flancul estic şi să fie o prezenţă militară aici solidă”, declară ministrul, la Digi24.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
În al doilea rând, este un răspuns important pe care Alianţa Nord-Atlantică îl dă cererii Rusiei, care vrea „o curăţare a zonei flancului estic. Este un răspuns clar, nu numai că NATO nu acceptă acest lucru, dar şi întăreşte această prezenţă”.
Totodată, reprezintă „şi un lucru important de natură psihologică”, spune Dîncu: „tot legat de propaganda Federaţiei Ruse. A fost o propagandă puternică, uneori pe social media, aceea de a descuraja statele din Est spunând că NATO niciodată nu va sacrifica oameni, nu va apăra ţările din Est şi din centrul Europei. Această prezenţă arată că NATO îşi îndeplineşte promisiunile. Este şi un semn de încurajare pentru opinia publică din România, din Polonia şi din alte state europene că nu suntem singuri şi că în faţa unei ameninţări posibile noi avem tot sprijinul”.
Potrivit ministrului, tot propaganda rusă a vrut să arate că există disensiuni între Uniunea Europeană şi NATO. „Şi Franţa a anunţat că va fi o prezenţă în România, deci este şi un semn de coeziune şi unitate între Uniunea Europeană şi NATO”, declară Dîncu.
Întrebat care este programul sosirii militarilor, ministrul a răspuns că programul exact nu s-a stabilit încă: „se poate ca această prezenţă să fie activată în câteva zile, poate să mai dureze un pic, dar în orice caz este vorba de un program pe care îl stabilim acum, în aceste zile, şi care va fi destul de rapid. Noi eram pregătiţi să primim trupe NATO”.
Fiind vorba despre un regiment mecanizat, soldaţii vor veni şi cu maşini de luptă: „este vorba despre o prezenţă a unui regiment mecanizat, care se poate deplasa foarte repede dintr-un loc în altul cu cea mai modernă tehnică, deci este vorba de o prezenţă cu tehnică cu tot”.
Administraţia Joseph Biden a decis transferul a aproximativ 1.000 de militari americani din Germania în România, în cadrul măsurilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO, pe fondul crizei dintre Rusia şi Ucraina, au afirmat oficiali de la Washington citaţi de agenţia Associated Press.
Conform oficialilor citaţi, alţi 2.000 de militari de la Baza Fort Bragg, situată în statul american Carolina de Nord, vor fi transferaţi în Polonia şi Germania în următoarele zile.
Departamentul american al Apărării a anunţat luni că 8.500 de militari americani au fost plasaţi în stare de alertă pentru posibila trimitere în Europa de Est, eventual pentru activarea Forţei de Reacţie a NATO, care are 40.000 de militari.
Statele Unite au deja 75.000-80.000 de militari în Europa, mobilizaţi cu statut permanent.
Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:12
USB-C devine oficial standardul comun pentru încărcarea dispozitivelor în Uniunea Europeană
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână