Candidat la Bacalauretul de toamnă: Dacă nu iau examenul, asta e, are tata bani

Sesiunea a doua a Bacalaureatului i-a prins nepregătiţi pe o parte dintre candidaţi, unii dintre ei afirmând că nu au citit toate subiectele, dar că nu îşi fac griji pentru că oricum au părinţii bani, iar alţii spun că nu au nevoie de această diplomă pentru că vor să fie însoţitori de zbor.

Urmărește
622 afișări
Imaginea articolului Candidat la Bacalauretul de toamnă: Dacă nu iau examenul, asta e, are tata bani

Candidat la Bacalauretul de toamnă: Dacă nu iau examenul, asta e, are tata bani

Mii de absolvenţi de liceu şi-au încercat din nou şansa de a promova examenul de bacalaureat, susţinând, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română. Examenul a avut câte trei subiecte, fiecare a câte 30 de punct, plus 10 puncte din oficiu.

La profilul real, candidaţii au avut de răspuns la nouă cerinţe pe marginea unei poezii scrise de Ion Pillat, la al doilea subiect au avut de scris un text argumentativ despre importanţa toleranţei într-o prietenie, iar la ultima partea, care este şi cea mai dificilă, au primit de redactat un eseu despre tema şi viziunea despre lume fie în romanul „Ion”, de Liviu Rebreanu sau în „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, a lui Camil Ptrescu.

Absolvenţii care au terminat profilul uman au primit tot poezie la prima parte, un text argumentativ despre importanţa cunoaşterii limbilor străine, la a doua parte, iar la eseul de la partea a treia au avut de ales între „Baltagul”, de Ioan Slavici, şi „Enigma Otiliei”, de George Călinescu.

„Nu cred că o să iau 7, dar nici nu sper, vreau măcar 5. Dar o să iau mai mult la Matematică şi la Biologie. Nici măcar nu ştiu ce s-a dat la ultima parte, nici măcar nu m-am uitat pentru că nu am avut răbdarea necesară să scriu un eseu între 600 şi 900 de cuvinte. La română, nu prea m-am pregătit. La prima parte ne-a dat o poezie de Ion Pillat, dar nu mai ştiu cum se numeşte şi nici textul argumetativ nu l-am făcut. Vreau să fac Teologia, dar nu vreau să mă fac preot. Dacă nu iau, asta e, are tata bani”, a povestit Alexandru, candidat la Bacalaureat, sesiunea a doua.

O altă candidată, care nu a fost încântată de subiectele primite, a spus că este o „femeie independentă” şi că „nu are nevoie de Bacalaureat”.

În schimb, un alt candidat, care este la a patra încercare, a mărturisit că diploma de Bacalaureat l-ar ajuta să avanseze la locul de muncă. Lui Cătălin îi pare rău că nu a învăţăt „atunci când trebuia”.

„Am învăţat cât mi-a permis timpul şi cât trebuia pentru un şapte. Este a patra oară când dau Bacalaureatul. Dacă nu am învăţăt când trebuia, acum îmi e destul de greu pentru că şi lucrez la un supermarket. Îmi trebuie neapărat Bacalureatul pentru a avansa la locul de muncă şi poate să fac şi o facultate. Dar acum aştept rezultatul, nu îmi mai fac planuri că mi-am făcut de atâtea ori şi nu a ieşit niciodata cum am vrut eu”, a explicat Cătălin.

Alţi absolvenţi au mărturist că nu s-au prezentat în prima sesiune pentru că profesorul de Română le-a sugerat că ar fi mai bine să nu susţină examenul..

„E prima dată când dau BAC-ul pentru că o profesoară de română m-a sfătuit că e mai bine să dau în toamnă pentru că a considerat că nu sunt suficient de pregătită. Nu vreau să urmez o facultate, vreau să urmez un curs de stewardesa pentru că îmi place să călătoresc, cunosc engleza, germana, îmi place să mă îmbrac frumos, să fiu drăguţă cu oamenii şi salariul este unul motivant”, a spus Diana.

Conform datelor centralizate de către Ministerul Educaţiei, peste 39.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2017.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, absolvenţii de liceu urmează să susţină, miercuri, 23 august, proba obligatorie de profil, adică, matematică sau istorie, urmată, pe 24 august, de proba la alegere, în funcţie de profil şi specializare.

Pe 25 august are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar pe 28 august va fi evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B. Iar pe 29-30 august, este programată evaluarea competenţelor digitale - proba D, urmând ca pe 30-31 august, vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C.

Afişarea primelor rezultate va avea loc în 1 septembrie, până la ora 16,00, iar elevii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii între orele 16:00 -20:00. Între 2 şi 5 septembrie vor fi rezolvate contestaţiile, iar în 6 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.

Anul trecut, rata de promovare înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului naţional de Bacalaureat a fost de 24%, un rezultat apropiat cu cel din anul 2015, când promovabilitatea a fost de 24,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici