Candidaţii la Testele Naţionale au de rezolvat, la prima probă, varianta 88
Cei peste 45 de mii de tineri care susţin sesiunea specială a Testelor Naţionale, ce le va permite să-şi continue studiile în învăţământul liceal, au de rezolvat, luni, la prima probă, respectiv cea la Limba şi literatura română, varianta cu numărul 88.
Candidaţii la Testele Naţionale au de rezolvat, la prima probă, varianta 88
Potrivit Minsiterului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, comisia naţională de examen va organiza, la sediul instituţiei, în toate cele patru zile în care vor avea loc probe (4-7 februarie), începând cu ora 8.50, şedinţa publică de extragere a variantei de subiect din cadrul celor o sută posibile.
Numărul variantei extrase a fost comunicat, la ora 9:00, centrelor de testare prin intermediul postului Radio România Actualităţi şi a fost afişat pe http://examene.edu.ro.
Pentru fiecare probă, extragerea se face prin utilizarea a două urne distincte în care vor fi introduse câte zece bile cu bilete marcate cu numere de la 0 la 9. Culorile celor două tipuri de bile şi bilete sunt distincte. Preşedintele comisiei stabileşte, anterior extragerii, din care urnă se extrage cifra zecilor şi din care urnă se extrage cifra unităţilor pentru numărul variantei care va fi transmisă elevilor spre rezolvare. Din fiecare urnă este extrasă câte o bilă. Numerele înscrise pe biletele din interiorul celor două bile compun numărul variantei de subiect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Iniţial, pentru susţinerea acestui examen în sesiunea specială s-au înscris 45.071 candidaţi, iar cu aprobare specială de la Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, Direcţia Generală Management Învăţământ Preuniversitar, încă 281 de candidaţi. Astfel, numărul total de candidaţi este de 45.352, repartizaţi în 175 de centre de examen special constituite. Dintre aceştia, 26.560 candidaţi vor susţine examenul în altă localitate decât cea de reşedinţă, cazarea acestora fiind asigurată de către Inspectoratele Şcolare Judeţene/ ISMB. Lucrările vor fi evaluate în 56 de centre.
Calendarul sesiunii speciale a Testelor Naţionale este următorul: 4 februarie - limba şi literatura română (test scris), 5 februarie - limba şi literatura maternă (test scris), 6 februarie - matematică, 7 februarie - Istoria românilor sau Geografia României (test scris). În data de 9 februarie sunt programate prima afişare a rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 - 20.00). Rezolvarea acestora este prevăzută pentru data de 10 februarie, iar rezultatele finale vor fi afişate luni, 11 februarie.
Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul orar 7.30 – 8.30, pe baza buletinului/ cărţii de identitate (a certificatului de naştere, în cazul în care candidatul nu are buletin/carte de identitate). Candidaţii care nu au asupra lor aceste documente (certificatul de naştere, pentru candidaţii care nu au buletin/ carte de identitate) şi legitimaţia de testare nu sunt acceptaţi în sală. În cazuri excepţionale, comisia de testare poate accepta candidaţi care nu au documentele menţionate anterior, dacă sunt recunoscuţi de un cadru didactic sau de doi candidaţi şi sub rezerva prezentării documentelor până a doua zi. Dacă acest lucru nu se întâmplă, lucrarea respectivului candidat va fi anulată, iar acesta eliminat.
Din momentul extragerii variantei, niciun elev nu mai poate intra în săli. După distribuirea subiectelor, candidaţii au la dispoziţie două ore pentru efectuarea acestora. Niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. Candidaţii pot părăsi centrul de testare cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli. Dacă un candidat se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, va fi însoţit de către unul dintre cadrele didactice care supraveghează, până la înapoierea în sala de testare.
Candidaţii surprinşi având asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinşi copiind în timpul desfăşurării testelor naţionale sau comiţând alte fraude menite să le favorizeze rezolvarea subiectelor, sunt eliminaţi. Tentativa de fraudă se pedepseşte în acelaşi mod.
Se interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor, fonduri având drept destinaţie asigurarea cazării, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare.
Evaluarea rezultatelor se face cu note de la 10 la 1, respectându-se cu stricteţe baremele de evaluare şi de notare transmise de Comisia naţională. Nota minimă de promovare la fiecare dintre probe este 5. Prin urmare, un candidat este considerat promovat dacă obţine cel puţin nota 5 la fiecare test. În caz contrar este declarat respins. Media generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la cele 3 teste naţionale (respectiv 4, pentru candidaţii care susţin şi test scris la limba şi literatura maternă).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO