- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.11.2012, 15:33)
- Departamentul Eveniment
Candidaţii pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA vor compărea joi la CSM
Procurorii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie - candidaţii aleşi de ministrul Justiţiei, pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - vor compărea, joi, în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Urmărește
107 afișări
Candidaţii pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA vor compărea joi la CSM (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Şeful Secţiei pentru procurori este Oana Schmidt Hăineală (vicepreşedintele CSM), iar membri sunt Florentina Gavadia, George Muscalu, Bogdan Gabor.
Cel de-al cincilea membru, George Bălan şi-a dat demisia din magistratură, act de care Plenul CSM a luat act în data de 15 noiembrie.
Ca membru de drept în CSM este procurorul general al României, funcţie ocupată interimar de către Daniel Morar (delegat din poziţia de şef al DNA la conducerea Ministerului Public, de către fostul procuror general Codruţa Kovesi care şi-a încheiat mandatul în 2 octombrie -n.r.).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Gavadia şi Muscalu vor ca provizoratul de la conducerea Ministerului public să înceteze, astfel că vor vota candidaţii propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, fost membru al Consiliul Superior al Magistraturii până în 23 august când a demisionat pentru a prelua portofoliul ministerial.
În 23 octombrie, Plenul CSM, cu majoritate de voturi, a decis că Daniel Morar are dreptul de a vota în Consiliu.
"Plenul CSM a apreciat că prim-adjunctul procurorului general poate participa la şedinţele Secţiei pentru procurori şi ale Plenului Consiliului, având aceleaşi atribuţii, competenţe şi interdicţii de a participa sau de a vota - art. 28, alin (2) din Legea 317/2004 - pe care le are procurorul general al României (membru de drept în Consiliu-n.r.)", informa Consiliul.
Dreptul de vot dat lui Morar practic înclină balanţa în favoarea celor care nu vor să accepte numirile pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA până după alegerile parlamentare, susţin sursele citate.
Pe de altă parte, voci din sistemul judiciar susţin că artificiul judiciar prin care i s-a dat drept de vot lui Daniel Morar ar fi nelegal, iar acesta s-ar afla într-o stare de incompatibilitate în cazul în care şi-ar exprima opţiunile.
Mai mult, în septembrie 2006, la momentul când Codruţa Kovesi a fost nominalizată pentru funcţia de procuror general al României, în locul lui Ilie Botoş (care demisionase ca urmare a fugii lui Omar Hayssam din România-n.r.), reprezentantul în CSM a fost adjunctul procurorului general Marcel Sâmpetru, care nu a avut drept de vot. El a participat la şedinţa Consiliului, dar nu a avut dreptul să adreseze întrebări candidatei şi nici să participe la deliberări.
Pentru joi, de la ora 10.00 până la ora 12.00, a fost anunţat că procurorul Ioan Irimie, candidat la şefia DNA (în locul lui Daniel Morar), îşi va prezenta proiectul de management (30 de minute) şi va răspunde întrebărilor membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.
De la ora 13.00 până la ora 15.00, procurorul Tiberiu Niţu, candidat pentru poziţia de procuror general al României (în locul Codruţei Kovesi), îşi va prezenta proiectul de management (30 de minute) şi va răspunde întrebărilor membrilor Secţiei pentru procurori a CSM.
Membrii Consiliul Superior al Magistraturii sunt obligaţi să dea un aviz, care este consultativ, nu obligatoriu, decizia CSM urmând a fi transmisă preşedintelui României, care are dreptul de a refuza numirile.
În 1 noiembrie, Mona Pivniceru a anunţat că pentru funcţia de procuror general au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie.
În final, ministrul Justiţiei a precizat că l-a propus pe procurorul Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar pe procurorul Ioan Irimie l-a nominalizat pentru funcţia de procuror-şef al DNA.
În 1 noiembrie, Pivniceru a înaintat propunerile sale CSM.
Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.
În 13 noiembrie, ministrul Mona Pivniceru a spus, într-o emisiune televizată, că nu ştie ce va face în cazul respingerii propunerilor sale pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al DNA, dar că "probabil" îi va desemna pe următorii doi în ordinea nominalizărilor pe care le-a făcut: Elena Hach şi Claudiu Dumitrescu.
Citește pe alephnews.ro: SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Trump a primit sentința de „achitare necondiționată” în procesul „hush money”. Judecătorul Juan Merchan: „Funcția de Președinte e extraordinară, nu cel care ocupă funcția”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Selectează Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…” Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe