Canicula din Bucureşti, greu de suportat. Calitatea apei puţinelor cişmele este garantată public

Odată cu sosirea zilelor caniculare, tot mai mulţi bucureşteni se aprovizionează cu apă de la izvoarele şi cişmelele publice. Iar buletinele de analiză publicate periodic de Apa Nova – Compania de Ape Bucureşti (ANCAB), care administrează aceste surse – garantează că apa livrată este potabilă.

Urmărește
297 afișări
Imaginea articolului Canicula din Bucureşti, greu de suportat. Calitatea apei puţinelor cişmele este garantată public

Canicula în Bucureşti, greu de suportat. Calitatea apei puţinelor cişmele este garantată public

Calităţile necesare apei pentru a fi potabilă şi adecvată consumului uman sunt urmărite în timp real, continuu, prin sisteme automate amplasate de către administratorul reţelor bucureştene, Apa Nova, la toate punctele de debitare pentru consumatori.

„Aceste sisteme opresc instantaneu debitarea dacă depistează depăşiri de praguri la oricare dintre parametrii de potabilitate”, au precizat de mai multe ori specialiştii din domeniu. La aceste sisteme sunt racordate nu numai reţelele de aprovizionare a locuinţelor şi instituţiilor, ci şi reţelele care aprovizionează izvoarele şi cişmelele puse la dispoziţia publicului.

Printre indicatorii critici de potabilitate, urmăriţi strict prin dispozitivele Apa Nova, se regăsesc pH-ul, conţinutul de clor, amoniu, nitriţi, nitraţi, fier sau aluminiu. Normativele arată că pH-ul trebuie să fie cuprins între 6,5 şi 9,5 unităţi, iar conţinutul de compuşi chimici trebuie să se situeze sub pragurile stabilite prin lege, cum ar fi clorul la 0,5 miligrame/litru, amoniul la 0,5 miligrame/litru, nitriţii la 0,5 miligrame/litru, nitraţii la 50 miligrame/litru, fierul sau aluminiul – sub 200 de nanograme/litru. În cazul Apa Nova, toţi ceşti indicatori nu se apropie decît în proporţie de 10% de pragurile amintite. Desigur, „gustul” apei trebuie să fie neutru, ca şi „mirosul” sau „culoarea”, iar turbiditatea (limpezimea) trebuie să fie evidentă.

Toţi aceşti parametri au fost stabiliţi prin Legea nr. 458/2002 cu modificările şi completările ulterioare, fiecare indicator în parte fiind reglementat prin standarde europene şi naţionale. Prin aceste normative au fost impuse limite deosebit de dure pentru furnizorii de apă, fie ei particulari sau de stat. Astfel că este practic imposibil să fie livrată către consumatori apă nepotabilă în reţeaua publică.

Dar în cazul reţelei bucureştene, calitatea apei este garantată nu doar de administratorul Apa Nova, ci şi de Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

De altfel, monitorizarea apei livrate, inclusiv în izvoarele şi cişmelele publice este şi transparentă, nu doar „tehnică”: oricine doreşte poate să-i controleze parametrii de potabilitate prin simpla accesare online a informaţiilor referitoare la calitatea apei, care se actualizează în timp real. A se urmări, în acest sens, linkul http://www.apanovabucuresti.ro/buletine-de-analiza-a-apei/.

Încă de anul trecut, ANCAB a început să informeze permanent publicul, prin intermediul presei scrise şi al televiziunilor, dar şi prin afişaje la Metrou, postând rapoarte detaliate cu privire la calitatea apei furnizate. Scopul: demontarea unor mituri legate de calitatea apei de la robinet şi informarea corectă a publicului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici