- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.08.2017, 12:49)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Caniculă în toată ţara. Ce recomandă specialiştii
Medicii şi nutriţioniştii ne recomandă ca în perioada caniculară să consumăm foarte multe lichide, fructe şi legume, dar şi să ne acoperim capul atunci când ieşim afară, aceştia precizând că cel mai indicat este să nu stăm în soare între orele 11.00 şi 18.00.
Urmărește
829 afișări
Caniculă în toată ţara. Ce recomandă specialiştii
"În intervalul 11-18, să nu se facă efort fizic în soare, să nu se facă plajă. Când plecăm de acasă, vom purta ţinută amplă, vaporoasă, lejeră, de culoare deschisă, care să acopere cât mai mult din suprafaţa corporală, iar capul va fi acoperit cu pălărie, şapcă sau umbrelă. Cei care sunt fotosensibili, vor purta ochelari de soare, care chiar să protejeze, nu doar din motive estetice.(...)Dacă suntem nevoiţi să parcurgem distanţe mai mari în soare, va trebui să alternăm cu pauze de 10 minunte, în incinte ventilate şi să ne hidratăm corespunzător. Nu trebuie să aşteptăm senzaţia de sete vom consuma, la fiecare 20 de minunte, un pahar de apă sau de iaurt, care hidratează foarte bine", a declarat pentru MEDIAFAX, Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SAB-IF).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Alis Grasu a precizat că este foarte important să avem o deosebită grijă de sugari, copii mici şi de persoanele cu dizabilităţi şi afecţiuni cronice.
Pe durata atenţionărilor de caniculă, specialiştii recomandă evitarea băuturilor alcoolice sau dulci, explicând că acestea elimină apa din corp şi accentuează deshidratarea.
"Principalul stres al organismului este pierderea de lichide şi de săruri pe care le eliminăm prin transpiraţie. Şi acest lucru depinde foarte mult de locul unde persoana îşi petrece timpul. Dacă ai o muncă de birou şi stai la o temperatură constantă, nu e aceeaşi solicitare ca atunci când munceşti afară sau faci sport. Când vine vorba despre hidratare, trebuie consumat minimul de 1,5 litri de lichide, nu numai apă, ci lichide în general. Pentru persoanele care fac efort la temperaturi crescute, se poate ajunge şi la 4-5 litri pe zi", a explicat pentru MEDIAFAX Damian Şerban, nutriţionist.
Chiar dacă ne canalizăm energia pe consumul ridicat de lichide, nutriţioniştii atrag atenţia să nu uităm de alimente şi ne sunt recomandate cele bogate în apă.
"Este important sa ne hidratam si prin alimentatie, profitând de legumele şi fructele de sezon, în toate formele: proaspete (în salate), sucuri, supe, ciorbe. Sunt de preferat alimentele la temperaturacamerei. Cantităţile de mâncare la o masa trebuie sa fie mici, astfel incât să permitem o digestie optimă. Peştele slab, brânza slabă sunt sursele de proteine cele mai indicate.(...) Evităm alimentele foarte grase (inclusiv nucile şi seminţele, mai potrivite pentru anotimpurile răcoroase). Evităm substanţele excitante si termogenice, cum ar fi condimentele puternice sau alimentele foarte reci. Evităm cantităţile mari de cafea, alcool, băuturi energizante, atât pentru că pot induce o deshidratare suplimentară, cât şi pentru ca pun un stres suplimentar asupra organismului", a precizat pentru MEDIAFAX Cristian Mărgărit, nutriţionist.
Avertizările meteorologilor privind temperaturile foarte ridicate intră în vigoare de miercuri, astfel că în partea de vest a ţării este emis un cod portocaliu de caniculă, iar jumătatea de est va fi sub atenţionare cod galben, temperaturile urcând chiar şi la 39 de grade Celsius, conform ANM. Atenţionarea este valabilă miercuri şi joi.
Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unităţi, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).
În Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 şi 39 de grade. În marile oraşe temperatutile cresc însă şi cu 10-15 grade la nivelul solului.
Primăria Generală a Municipiului Bucureşti (PMB) a amplasat 10 containere de prim ajutor în zonele importante al Capitalei, unde oamenii afectaţi de caniculă se pot refugia pentru a se răcori sau a fi ajutaţi de personal medical.
"Pentru campania anticaniculă, Primăria Municipiului Bucureşti a achiziţionat 10 containere care au fost montate în Piaţa Romană (rond ASE), Piaţa Universităţii (spital Colţea), Piaţa Moghioroş, Şoseaua Ştefan cel Mare (intersecţia cu strada Barbu Văcărescu), Piaţa Iancului, Piaţa Muncii, Piaţa Crângaşi, Gara de Nord, Piaţa Roma, Strada 11 Iunie (intersecţie cu Bd. Regina Maria)", se arată într-un răspuns dat de Primăria Generală a Capitalei la solicitarea MEDIAFAX.
Citeşte şi: Au fost desemnate cele mai mari kitsch-uri româneşti – Catedrala Mântuirii Neamului conduce detaşat
Citeşte şi: Fondatorul Untold, grav bolnav. "Cu toţi banii din lume nu mai pot face nimic pentru mine"
Citeşte şi: Fergie de la Black Eyed Peas a atras toate privirile pe o plajă din Hawaii. Artista de 42 de ani, într-o formă de invidiat
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe