CANICULA pârjoleşte Europa: A fost înregistrată cea mai mare temperatură din istoria Franţei

Franţa se confruntă cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată pe fondul valului de căldură care a cuprins Europa în ultimele zile, un nou record de temperatură de 45,9 grade s-a înregistrat vineri în oraşul Gallargues-le-Montueux, din sudul ţării, potrivit BBC.

Urmărește
2052 afișări
Imaginea articolului CANICULA pârjoleşte Europa: A fost înregistrată cea mai mare temperatură din istoria Franţei

CANICULA pârjoleşte Europa: Temperaturi record în Franţa şi cod roşu pentru regiuni din sudul ţării

UPDATE: Anterior, Serviciul Naţional de Meteorologie din Franţa a anunţat vineri că în oraşul Carpentras din sudul ţării s-au înregistrat 44,3 grade, la ora locală 13:48.

Recordul actual în Franţa este de 44.1C, măsurat în timpul unui val de căldură în 2003, care a ucis mii de oameni.

Ca răspuns, serviciul naţional de meteorogie al Franţei a emis un avertisment de avertizare roşie, fără precedent, pentru patru regiuni din sud.

Celelalte regiuni ale ţării se află sub cod portocaliu de caniculă.

Şcolile au fost închise, iar autorităţile verifică persoanele vulnerabile, a declarat primarul Étienne Baudu.

Valul de caniculă s-a produs în nordul Europei, după ce presiunea atmosferică ridicată a atras aerul fierbinte din nordul Africii, Portugalia şi Spania, a dus la creşterea temperaturilor şi a unidităţii. Aerul extrem de fierbinte care a cuprins Europa vine din Sahara.

În oraşul Valladolid din nordul Spaniei, un bărbat de 93 de ani s-a prăbuşit şi a murit din cauza căldurii, a anunţat poliţia. Într-un orăşel din apropiere de Cordoba, un adolescent de 17 ani a murit după ce a sărit într-o piscină pentru a se răcori, au anunţat autorităţile regionale.

În Franţa, un băiat a fost rănit grav după ce a fost lovit de un jet de apă provenit de la un hidrant folosit la incendii. Aproximativ 4.000 de şcoli au fost închise sau au funcţionat cu un program redus pentru a ajuta părinţii care lucrează.

În zon acentrală a Parisului, Ile de France, mai mult de jumătate dintre autoturisme au primit interdicţia de a mai circula, întrucât căldura sufocantă măreşte nivelul de poluare a aerului. Oraşele Lyon, Strasbourg şi Marsilia au limitat, de asemenea, traficul.

Temperaturile neobişnuit de ridicate sunt estimate să dureze până la începutul săptămânii viitoare.


UPDATE: Termomentrele au înregistrat, vineri, cea mai mare temperatură din istoria Franţei. Meteorologii anunţă că aparatele de măsurat temperatura au arătat 44,3 grade Celsius în Carpentras, Provence, în sudul ţării, conform Euronews.

Ora la care a fost înregistrată temperatura a fost 13:49 (ora locală). Meteorologii atenţionează că temperaturile pot urca şi mai mult în timpul amiezii.

Recordul anterior a fost stabilit în anul 2003, în timpul unui val de căldură. Atunci, termometrele au arătat 44.1 grade Celsius.


Recordul actual în Franţa este de 44.1C, măsurat în timpul unui val de căldură în 2003, care a ucis mii de oameni. Ca răspuns, serviciul naţional de meteorogie al Franţei a emis un avertisment de avertizare roşie, fără precedent, pentru patru regiuni din sud.

 

În Germania, Franţa, Polonia şi Cehia deja au fost înregistrate noi recorduri de temperatură pentru luna iunie, iar în regiunea spaniolă Catalonia un puternic incendiu de vegetaţie cauzat de temperaturile foarte ridicate şi întreţinut de vântul puternic ameninţă aproximativ 20.000 de hectare.

Temperaturile în unele regiuni din Spania ar urma să ajungă la 43 de grade Celsius vineri.

În Italia, temperaturile ar urma să atingă şi chiar să depăşească 40 de grade Celsius, în special în zonele nordice şi centrale. Mai multe oraşe italiene, printre care şi capitala Roma, se află sub cod roşu de caniculă.

În localitatea germană Coschen s-au înregistrat miercuri 38,6 grade Celsius, un nou record naţional de temperatură pentru luna iunie.

Meteorologii au avertizat că temperaturile vor continua să crească în următoarele trei zile.

Mai multe ţări din Europa au experimentat un val de căldură record în ultimele zile şi au emis alerte de sănătate, avertizând că temperaturile au putea creşte şi mai mult, relatează site-ul postului BBC şi agenţia Bloomberg.

Valul de căldură provine din regiunea Sahara şi se caracterizează prin temperaturi mari şi umiditate ridicată.

Temperaturile ridicate au provocat deja inundaţii şi incendii forestiere, a dus la aterizarea forţată a avioanelor, a afectat şinele de tren şi a obligat autorităţile să închidă şcolile.

Mai multe oraşe din Europa au luat măsuri excepţionale pentru a limita impactul creat de valul de căldură fără precedent, relatează The Guardian.

Autorităţile au avertizat că temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius, ajungând chiar la 45 de grade în unele regiuni ale continentului.

Cel puţin trei persoane au murit în sudul Franţei după ce au suferit atacuri de cord. Autorităţile franceze nu au confirmat încă dacă decesele au legătură cu temperaturile crescute.

Mai multe şcoli din diferite părţi ale Franţei, unde temperatura record de 44,1 grade a fost doborâtă vineri, sunt aşteptate să rămână închise până la sfârşitul săptămânii.

Autorităţile de la Paris, Lyon, Strasbourg şi Marsilia au interzis maşinilor cu o vechime mai mare să intre în oraşe pentru a combate poluarea.

La Milano, unde temperaturile sunt aşteptate să depăşească 40 de grade Celsius, mai multe organizaţii de caritate s-au pregătit pentru a distribui 10.000 de sticle de apă persoanelor fără adăpost.

Şi România s-a confruntă, joi, cu un val de caniculă. Meteorologii au emis şi o informare meteo de disconfort termic accentuat, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) prognozând că vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic accentuat după-amiaza, când pe arii relativ extinse în zonele de câmpie şi podiş indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. 

În Polonia, Ministerul de Interne a informat că 90 de persoane s-au înecat până acum, încercând să se răcorească în lacuri sau râurii. Alte 27 de alte persoane au murit în Lituania în condiţii similare după ce temperaturile au crescut peste 35 de grade Celsius.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici