Cantitatea de deşeuri descoperită de poliţiştii la frontieră s-a dublat în 2024

  • Cantitatea de deşeuri descoperită la intrarea în ţară de poliţiştii la frontieră s-a dublat în primele şapte luni din 2024.
  • La acţiuni au participat şi reprezentanţii Gărzii de Mediu.
Urmărește
305 afișări
Imaginea articolului Cantitatea de deşeuri descoperită de poliţiştii la frontieră s-a dublat în 2024

Imagine cu caracter ilustrativ

În primele şapte luni ale anului 2024 s-a dublat cantitatea de deşeuri descoperite de poliţiştii de frontieră la intrarea în ţară, au anunţat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.

La nivelul Poliţiei de Frontieră Române au fost întreprinse acţiuni în colaborare cu reprezentanţii Gărzii de Mediu în vederea combaterii introducerii în ţară a transporturilor ilegale de deşeuri, procedând la verificarea şi controlul mijloacelor de transport, precum şi la monitorizarea specifică în zona de competenţă.

„În primele şapte luni ale anului 2024, au fost descoperite deşeuri în cantităţi însemnate, aproximativ 7.000 tone, după cum urmează: metale – 3.376.611 kg, mobilă – 503.800, textile/îmbrăcăminte – 829.200 kg, plastic – 313.800 kg, cauciuc (anvelope) - 120.000 kg, alte materiale precum deşeuri amestecate, carton, acumulatori, componente auto, electrocasnice – 1.554.200 kg. În perioada similară a anului 2023 au fost descoperite 3.356 tone deşeuri”, a explicat Poliţia de Frontieră.

În punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condiţiile de intrare în ţară, organele vamale efectuează operaţiunile vamale, respectiv de control al legalităţii importului. Totodată, conform legislaţiei în vigoare, importul deşeurilor se face pe baza licenţei de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului Sănătăţii. Astfel, intrarea în ţară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, este permisă de organele vamale, numai dacă li se prezintă licenţa de import cu acordul scris al Ministerului Mediului şi Ministerului Sănătăţii.

Din punct de vedere procedural, poliţiştii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoţesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară.

În situaţiile în care se constată că nu este respectată legislaţia în domeniu, reprezentanţii Gărzii de Mediu dispun măsura nepermiterii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. După finalizarea activităţii de control, marfa este returnată, în ţara de origine, societăţilor comerciale expeditoare, a precizat Poliţia de Frontieră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici