Capacitatea mentală mai slabă a adolescenţilor poate aproape tripla riscul de AVC înainte de 50 de ani

O serie de cercetări sugerează că adolescenţii cu niveluri mai scăzute de capacitate mentală pot fi de trei ori mai expuşi riscului de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) înainte de vârsta de 50 de ani, scrie The Guardian.

175 afișări
Imaginea articolului Capacitatea mentală mai slabă a adolescenţilor poate aproape tripla riscul de AVC înainte de 50 de ani

Capacitatea mentală mai slabă a adolescenţilor poate aproape tripla riscul de accident vascular cerebral înainte de 50 de ani

Dovezi recente sugerează că accidentele vasculare cerebrale în rândul persoanelor sub 50 de ani sunt din ce în ce mai frecvente.

Nivelurile scăzute ale capacităţii mentale în copilărie şi adolescenţă - inclusiv puterea de concentrare, de rezolvare a problemelor şi de învăţare - au fost legate anterior de riscuri mai mari de boli cardiovasculare şi metabolice viitoare, dar constatările au fost inconsistente, notează The Guardian.

Pentru a consolida baza de dovezi, aceştia au dorit să afle dacă abilităţile mentale din adolescenţă ar putea fi asociate cu un risc crescut de apariţie timpurie a accidentului vascular cerebral.

O echipă de cercetători de la Institutul Gertner pentru Epidemiologie şi Cercetare în domeniul Politicilor de Sănătate din Ramat Gan, Israel, au examinat datele pentru 1,7 milioane de tineri israelieni pe parcursul a aproximativ 25 de ani.

Ultima verificare include teste care măsoară capacitatea de a înţelege şi de a executa instrucţiuni verbale; abstractizarea verbală şi categorizarea (gruparea cuvintelor); capacitatea matematică, concentrarea şi gândirea conceptuală; raţionamentul abstract non-verbal şi rezolvarea problemelor vizual-spaţiale.

Rezultatele obţinute şi corelate cu baza de date privind numărul accidentelor vasculare din Israel au arătat că tinerii care aveau o capacitate mentală scăzută erau de peste 2,5 ori mai predispuşi să aibă un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 50 de ani decât cei cu un nivel ridicat, în timp ce cei cu un nivel mediu erau cu 78% mai predispuşi la acest lucru.

„Am demonstrat că adolescenţii cu funcţie cognitivă medie şi scăzută au avut riscuri de două şi, respectiv, de trei ori mai mari pentru accidentul vascular cerebral ischemic cu debut precoce, după controlul diferitelor factori de confuzie", au concluzionat cercetătorii în studio, potrivit sursei citate.

Constatările au fost publicate în Journal of Epidemiology & Community Health.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici